News

Komentari 12

Tragedija u Sloveniji: Trojica planinara poginula tijekom uspona, jedan teško ozlijeđen

Tragedija u Sloveniji: Trojica planinara poginula tijekom uspona, jedan teško ozlijeđen

Lavine su se pokrenule na planini Storžič u Kamniško-Savinjskim Alpama. U prvom odronu snijega poginula su dva planinara, a potom se pokrenula još jedna lavina u kojoj je jedan poginuo, a drugi je srećom, preživio

Tri planinara smrtno su stradala, dok je jedan teško ozljeđen u snježnim lavinama prilikom uspona na planinu Storžič u Kamniško-Savinjskim Alpama, 50-ak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane.

Odron snijega prvo je oko 10.30 sati, na sjevernoj stijeni planine Storžič, na nadmorskoj visini od 2132 metra, zatrpao dva alpinista. Podlegli su ozljedama. Snijeg je zatrpao do pojasa još dvojicu planinara koji su ostali neozlijeđeni. Uspjeli su o nesreći obavijestiti službe spašavanja.

Tijekom akcije spašavanja nastradalih pokrenula se još jedna lavina, zatrpavši još dvojicu planinara. Jedan od njih podlegao je ozljedama, dok je drugi teško ozlijeđen.

Prilikom povlačenja s mjesta odrona ozlijeđena su i dva pripadnika službe spašavanja. Policija i spasilačke službe apeliraju na sve da u ovim uvjetima ne odlaze u planine jer vremenski uvjeti i količine napadalog snijega takve "pothvate" čine izuzetno opasnim i pogibeljnim.