Obavijesti

News

Komentari 31

'Trajno rješenje je konverzija u eure, radimo na tom modelu'

'Trajno rješenje je konverzija u eure, radimo na tom modelu'
1

Direktor Hrvatske udruge banaka potvrdio je da su se banke zaštitile od gubitaka, otkup nekretnina od strane države predložili su jer su samo htjeli pomoći dužnicima

VIDEO

Iako je u srijedu u Osijeku donesena prva presuda kojom je poništen kredit u francima, Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, kaže da se banke ne boje takvih tužbi, kojih u Hrvatskoj ima više od 500, jer su svoj posao radile po zakonu. Kazao je to u emisiji Novi dan N1 televizije.

'Banke su izašle u susret klijentima'

Komentirao je i kako nitko dužnike u početku nije prisiljavao da uzmu kredite u švicarcima. 

- Oni koji imaju problema s vraćanjem kredita nisu u takvu situaciju došli zbog jačanja švicarca, već zbog gubitka posla i smanjenja prihoda - kazao je i potvrdio da su se banke zaštitile od gubitaka.

- Dobiti su u konstantnom padu. Banke su se zaštitile, ali je to bio izbor klijenta. Ugovor je ugovor i gotovo. Ipak, banke su izašle ususret klijentima jer je i njima u interesu da klijenti vraćaju kredite - rekao je Bohaček.

'Vlada može intervenirati uvijek, a to je napravila na pogrešan način'

Prijedlog o otkupu stanova od dužnika Vlada je nazvala neozbiljnim, no Bohaček tvrdi da su to predložili jer su htjeli pomoći onima koji ne mogu vraćati kredite, a osvrnuo se i na prijedlog konverzije valute kredita.

- Trajno rješenje je konverzija u eure, konverzija u kune je nemoguća, to je guverner jasno rekao. Međutim, postoji puno pitanje - kome, zašto, koliko i kako se dijeli trošak? To je predloženo kao model pet, za koji je guverner prihvatio kao najpovoljniji. Vlada može uvijek intervenirati, to je učinila u siječnju i to na pogrešan način - kazao je Bohaček i dodao da Vlada može predložiti model, a banke su spremne razgovarati o svakom prijedlogu. Rekao je i kako svako rješenje konverzije mora biti bazirano na onima koji su uzeli kredit za nekretninu u kojoj žive.

- Radimo na tom modelu i predložit ćemo ga državi. Vrlo skoro ćemo državi predložiti kako da se to riješi - rekao je i dodao da će razlikovati one koji imaju stvarni problem i one koji imaju po četiri nekretnine.

Najavljeni prosvjed dužnika nije htio komentirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina