Obavijesti

News

Komentari 104

Traži se glavni tajnik UN-a: U utrci za poziciju i Vesna Pusić

Traži se  glavni tajnik UN-a: U utrci za poziciju i Vesna Pusić
1

U pismu upućenom svim članicama UN potiče 193 zemlje da razmotre mogućnost kandidiranja žene za taj vodeći položaj koji je do sad bio ekskluzivno muški posao

VIDEO

Pozivom zemljama članicama Ujedinjenih naroda da kandidiraju svoje predstavnike za položaj glavnog tajnika svjetske organizacije, UN je u utorak formalno otvorio utrku za nasljednika Ban Ki-moona.

U pismu upućenom svim članicama UN-a, 193 zemlje potiče se da razmotre mogućnost kandidiranja žene za taj vodeći položaj koji je proteklih 70 godina bio ekskluzivno muški posao.

Mandat glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, bivšeg južnokorejskog ministra vanjskih poslova, završava krajem 2016. nakon dva petogodišnja mandata. Na položaju se tradicionalno izmjenjuju kandidati regija, a istočna Europa sljedeća je na popisu.

Uobičajeno je da Vijeće sigurnosti UN-a, među kojima su članice s pravom veta: Kina, Rusija, SAD, Britanija i Francuska, proučava tajni popis kandidata iza zatvorenih vrata i potom preporučuje kandidata Općoj skupštini UN-a koja ga bira. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi učinili postupak transparentnijim predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a i Opće skupštine UN-a američka veleposlanica Samantha Power i Danac Mogens Lykketoft poslali su u utorak poziv članicama UN-a da počnu tražiti Banova nasljednika objavljivanjem postupka i mobiliziranjem kandidata.

- Uvjereni u potrebu jamčenja istih mogućnosti za žene i muškarce u pristupu najvišim položajima ohrabrujemo zemlje članice da razmotre žene kao i muškaraca za kandidate -napisali su u pozivu upućenom na adrese 193 zemlje. Opća skupština obvezala je na upućivanje takvoga pisma u rujnu kad je usvojila rezoluciju o tom pitanju.

- Ovo je znak signalnim pištoljem za početak utrke za sljedećeg glavnog tajnika UN-a - kaže britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft koji je sudjelovao u sastavljanju poziva ističući da se u proces unosi ravnopravnost spolova i transparentnost. U  pismo se podsjeća na to da su raniji glavni tajnici birani iz raznih dijelova svijeta.

Dužnosnici UN-a nadaju se da će popis kandidata biti dovršen do ožujka. Prema pismu kandidati će imati priliku neformalno se sastati s predstavnicima zemalja članica a Vijeće sigurnosti počinje izborni proces u srpnju.

Lykketoft je kazao kako su do sada dostavljena imena dva kandidata - bivšeg predsjednika Opće skupštine UN-a Srgjana Kerima iz Makedonije i hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

- Pozivamo da se kandidiraju oni s dokazanim odlikama lidera i upravljačkim sposobnostima, velikim iskustvom u međunarodnim odnosima i snažnim diplomatskim, komunikacijskim i poliglotskim vještinam - napisali su u pismu Power i Lykketoft.

Pozvali su zemlje članice da svoje kandidate predstave u pismu koje će se proslijediti ostalim članicama UN-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina