Obavijesti

News

Komentari 7

'Tražimo da se predizborna obećanja pretvore u zakone'

'Tražimo da se predizborna obećanja pretvore u zakone'
1

Robert Podolnjak smatra kako je, ustavnopravno i politički, moguće provesti postupak donošenja navedenih zakona i drugih propisa u roku od 30 dana

VIDEO

Most nezavisnih lista traži da se, nakon konstituiranja Hrvatskoga sabora a prije formiranja vlade, donesu određeni zakoni koji će hrvatskim građanima i glasačima Mosta zajamčiti da će njihova važna prijeizborna obećanja biti provedena u vrlo kratkom roku od 30 dana ili zastupnici Mosta neće dati povjerenje ni jednoj vladi, poručio je u četvrtak Robert Podolnjak iz Mosta.

 "Ona politička opcija koja želi potporu Mostovih zastupnika u formiranju parlamentarne većine, a koja će dati povjerenje novoj vladi, morat će prethodno prihvatiti zakone koji će propisati demokratizaciju izbornoga sustava, ukidanje zastupničkih naknada nakon isteka mandata, smanjiti financiranje političkih stranaka. izmijeniti Ovršni zakon tako da će omogućiti ovršenicima koji imaju jedinu nekretninu da ne završe na ulici", istaknuo je Podolnjak.

Dodao je kako će trebati smanjiti i mjesečnu pristojbu HRT-a na 65 kuna, onemogućiti da javni bilježnici i odvjetnici provode ovrhe za RTV pristojbu, te da se proglasi isključivi gospodarski pojas.

Podolnjak smatra kako je, ustavnopravno i politički, moguće provesti postupak donošenja navedenih zakona i drugih propisa u roku od 30 dana, a prije formiranja vlade, te da ne stoje prigovori koje su istaknule pojedine političke stranke "da bi Mostovi uvjeti pretvorili parlamentarnu demokraciju u karikaturu i da je neprihvatljivo izglasavati u Saboru zakone prije sastavljanja vlade".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetio je kako je prije pet godina, nakon konstituiranja Hrvatskoga sabora 22. prosinca 2011., tadašnja Kukuriku koalicija u jednome danu, na 2. izvanrednoj sjednici, donijela devet zakona, koji su istoga dana uvršteni u dnevni red, o njima je provedena rasprava u radnim tijelima i na plenarnoj sjednici i na kraju su izglasani po hitnom postupku, a tek je idući dan, 23. prosinca, izglasano povjerenje novoj Vladi. Napomenuo je kako se radilo o važnim zakonima ili njihovim izmjenama, između ostalih - Zakona o vladi, Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, Zakona o lokalnoj samoupravi, te Ovršnoga zakona.

Pri tomu, istaknuo je Podolnjak u priopćenju, nije se tražilo mišljenje tadašnje "tehničke" vlade, nije proveden postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, doneseni su po hitnom postupku, nije se u postupku pitalo za mišljenje jedinice lokalne samouprave, jer je to tada odgovaralo koaliciji SDP-a i njegovih partnera.

Sada pak, ustvrdio je, "kada Most predlaže sličnu proceduru – donošenje zakona po hitnom postupku u roku od 30 dana - iste stranke ,ali pet godina kasnije, ističu upravo te prigovore i proceduralne prepreke, zaboravljajući da su same na isti način donosile zakone".

"To ukazuje da i dalje postoji nespremnost velikih stranaka na ključne promjene u gospodarskome i političkome sustavu, koje su očite već na prvome koraku", zaključio je Podolnjak.

Ostavite poruku budućoj vladi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora