Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

'Tražimo poništenje rezultata izbora i ostavku čelnika DIP-a'

Darko Petričić iz Udruge Korektiv rekao je da njihovim promatračima nije bio omogućen pristup DIP-u i tvrtki za informatičku potporu APIS, kao ni uvid u biračke popise i rezultate izbora

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
17 komentara

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – Korektiv i Inicijativa za regularne izbore, koju čine 18 političkih stranaka, objavili su u četvrtak da ne priznaju rezultate nedavnih parlamentarnih izbora i traže njihovo poništenje, ostavku predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branka Hrvatina i međunarodni nadzor nad rezultatima izbora.

Govoreći u ime Korektiva, Darko Petričić je na konferenciji za novinare najavio da će te zahtjeve uputiti DIP-u, Etičkom povjerenstvu i međunarodnim institucijama. Ustvrdio je da njihovim promatračima nije bio omogućen pristup DIP-u i tvrtki za informatičku potporu APIS, kao ni uvid u biračke popise i rezultate izbora.

Ostavku predsjednika DIP-a traže zbog manipulacija medijima i javnošću te onemogućavanja civilnog nadzora izbornog procesa. Petričić kaže da je DIP omogućio netransparentne izbore i nije omogućio nadzor promatrača civilnih udruga, naročito obradu izbornih podataka. 

Kao primjer manipulacija DIP-a navodi broj birača jer je, po podacima Ministarstva uprave, 2. rujna birača bilo 3.740.200, a broj birača registriran na biračkim mjestima 11. rujna bio je 3.531.279. Gdje je nestalo oko 200 .000 birača, pita Petričić.

Na meti kritika Korektiva i Inicijative za regularne izbore bio je i HRT za kojeg tvrde da nije osigurao ravnopravnu izbornu utakmicu jer je sudjelovanje u sučeljavanjima omogućio samo strankama i koalicijama koje su, po rezultatima jedne agencije za ispitivanje javnog mijenja, prelazile prag od 4 posto u jednoj od izbornih jedinica.

Za HRT ocjenjuju da nije bio ni etičan niti pravičan u ravnopravnom predstavljanju svih kandidata na parlamentarnim izborima, a smatraju upitnim i rezultate agencije za istraživanje javnog mnijenja koja je radila predizbornu anketu za HRT.

Inicijativa za regularne izbore okuplja koaliciju POMAK (HSP, HČSP, Akcija za bolju Hrvatsku, Obiteljska stranka), Domovinsku koaliciju (HSP Dr. Ante Starčević, Demokratski savez nacionalne obnove – DESNO,  HKDU Dr. Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava, Hrvatska demokratska stranka), koaliciju Nema prodaje (Nezavisna lista Stipe Petrina, Slobodna Hrvatska, Pokret zajedno, ORaH) te stranke Blokirani, Hrvatsku braniteljsku Pučku stranku, Hrvatske laburiste i Pokret za modernu Hrvatsku.

Tema: Izbori 2016.

Možda vas zanima i ovo:
Message