News

Komentari 123

Treba li AstraZenecom cijepiti žene od 25 do 55 godina? Capak je detaljno ispričao koji su rizici

Treba li  AstraZenecom cijepiti žene od 25 do 55 godina? Capak je detaljno ispričao koji su rizici

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo danas je na presici Stožera detaljno govorio i o mogućim rizicima cijepljenja AstraZenecom za žene u dobi od 25 do 55 godina.

Na pitanje postoji li netko tko se ne bi trebao cijepiti AstraZenecinim cjepivom, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je istaknuo kako je EMA ocijenila da je ono sigurno cjepivo, čija primjena ima više koristi od rizika, ali da postoji mogućnost da je ono povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka i tromba u venskim sinusima mozga, posebice kod žena od 20 do 55 godina. Sve to se još mora istražiti i ta veza dokazati.

- U jučerašnjem priopćenju EMA-ine komisije o nuspojavama je istaknuto da je moguće da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom, uključujući rijetke slučajeve ugrušaka u krvnim žilama koje odvode krv iz mozga i da ta situacija treba biti dalje istražena i da će komisija dalje nastaviti sa svojim radom po tom pitanju. Otkad se počelo cijepiti AstraZenecom, zabilježeno je pet slučajeva diseminirane intravaskularne koagulacije i 12 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga, to je nešto više od onog što je očekivano, uglavnom se radi o ženama u dobi od 25-55 godina - rekao je.

EMA smatra, istaknuo je, da se to mora dobro istražiti i da se svi ti slučajevi moraju istražiti.

- EMA nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja, što znači da se smatra da taj rizik nije velik. Posebno naglašava da je i za žene u toj dobi puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od ove dvije bolesti. To, dakle, ne bi trebalo imati utjecaj na politiku cijepljenja. Pratimo i dalje, ako se pokaže potreba da se nešto promijeni, mi ćemo to svakako primijeniti  - naglasio je dodavši kako je prijavljeno tih 17 slučajeva na 20 milijuna cijepljenih.

Za sada ostaje preporuka, dodao je, da se i žene mlađe od 55 kod nas nastave cijepiti AstraZenecom.

- U tim podacima se mora još analizirati kolika je upotreba kontraceptiva među ženama te dobi, jer i oni mogu biti faktor, odnosno kontraceptivi povećavaju rizik za tromboembolički incident - nadovezala se ravnateljica Klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Capak je istaknuo kako je takvih slučajeva bilo i nakon cijepljenja Pfizerom i Modernom, ali ipak nešto više nakon AstraZenece. I kod nas u Hrvatskoj se još istražuje smrtni slučaj 33-godišnjaka koji je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom preminuo. 

Najčitaniji članci