Obavijesti

News

Komentari 28

Treba liječenje: Pomozite Luci (13) da ode u SAD i spasi se

Treba liječenje: Pomozite Luci (13) da ode u SAD i spasi se
5

Luca boluje od mezotelioma pleure. To je prvi slučaj oboljenja djeteta u Hrvatskoj od takvog karcinoma. U SAD-u su ponudili besplatno liječenje, ali obitelj ne može platiti visoke putne troškove

VIDEO

Sve je počelo prije točno dvije godine, 28. lipnja u Betini na Murteru, gdje je tada 11-godišnja Luca Šeneta s KUD-om Dubrava nastupala na Smotri folklora. Bol u prsima, slabost i povišena tjelesna temperatura. Odveli su je u bolnicu, gdje su je liječili od upale pluća. Šest mjeseci trebalo je da liječnici postave dijagnozu. No, u obitelji zbog toga nema ljutnje na zdravstveni sustav.

-  Luca boluje od mezotelioma pleure. To je prvi slučaj oboljenja djeteta u Hrvatskoj od takvog karcinoma. Zato je trebalo toliko dugo da se bolest dijagnosticira - priča nam Franka Šeneta kako su otkrili da njihova kći ima strašnu bolest, rak pluća i srčane ovojnice koji je metastazirao, vratio se nakon operacije i ne reagira na poznate lijekove.

Kemoterapija bez uspjeha

Prošla je četiri ciklusa kemoterapije te su joj operacijom odstranjeni lijevo plucno krilo i srčana ovojnica. Nakon operacije slijede još dva ciklusa kemoterapije pa 25 zračenja. Stanje se naizgled popravilo, da bi CT pokazao da se bolest vratila. Nastavlja s kemoterapijom, ali bez rezultata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Postoji još ta imunoterapija. U dogovoru sa liječnicima na Rebru i liječnika u SAD odlučujemo se na sljedeći korak, a to je imunoterapija koju će Luca primati na Rebru. No, što ako ni to liječenje ne uspije? Na američkom institutu nam nude mogućnost besplatnog liječenja s još tri lijeka. Smještaj i ljecenje su osigurani, ali kako doći do Amerike, koliko košta život preko oceana - priča Franka. 

Skromni prihodi roditelja

Ona je trgovkinja u Vrtnom centru Dubrava, ali već je dvije godine na bolovanju. Ni suprug Darko u tvrtki Jolly nema velika primanja. 

- Novac pokušavamo skupiti već sada, da bespotrebno ne gubimo vrijeme. No, najsretniji ćemo biti ako nam ne bude trebao. Nadamo se da će imunoterapija biti dovoljna i da ćemo novac prikupljen u akciji proslijediti nekom drugom - kaže Franka.

Unatoč svemu, Luca je dobre volje. Ne predaje se. Iako je dvije godine u bolnici, uspješno je završila sedmi razred OŠ Petra Krešimira IV u Šibeniku. Trudi se da postigne što bolji uspjeh, jer zna da će on biti ključan za ključnu životnu odluku - izabrati srednju školu i zanimanje koje će nositi cijeli život.

- Još uvijek ne znam koju ću školu upisati. Znam samo da će odluka biti moja - kaže Luca.

Osim obitelji koja je cijelo vrijeme uz nju, velika joj potpora njen psić Veni, s kojim se igra u kući, ali trči po dvorištu i ulici. 

- Od početka bolesti svi su nam izlazili u susuret i činili su sve za nas. Moram pohvaliti brigu liječnika i sestara u šibenskoj bolnici, na Rebru i Jordanovcu. Ne mogu reći da smo ikada u bilo čemu bili zakinuti i odbijeni. No, na početku kada smo došle u Zagreb, same bez igdje ikoga, bez smještaja, bez novaca... Posebno bih zahvalila ljudima iz udruga HEO i Jak kao Jakov, koji su nam od početka do danas u svemu pomagali, oko smještaja, prijevoza, sredstava... - kaže Franka.

Bolest je, kaže teška, ali ima i pozitivnu stranu.

- Tek kad se s nečim takvim suočite postanete svjesni života i stvari koje su uistinu važne. I to vas mijenja. Na bolje. Vidim i kako se mijenjaju ljudi oko nas, cijela naša obitelj, prijatelji...  - kaže Franka, uz želju svima da do tih istina i osobnog napretka dođu na neki lakši način. 

Maloj Luci možete pomoći uplatom na račun HR4424070003105006606 OTP banka, IBAN: LUCA SENETA (Franka SENETA) opunomoćenik, dok uplate iz inozemstva idu na SWIFT: OTPVHR2X, IBAN: HR4424070003105006606 na ime Luca Seneta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.