News

Komentari 19

'Treba regulirati da se radnike za rad nedjeljom i praznicima plati više, a ne zabranjivati rad'

'Treba regulirati da se radnike za rad nedjeljom i praznicima plati više, a ne zabranjivati rad'

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, poručuje kako je zadaća države omogućiti poduzetništvo, a ne ga gušiti, a pri tom i zaštiti radnike. Podsjeća kako je zabrana rada nedjeljom uništila male trgovine

Članak 49. Ustava jasno kaže da su tržišne i poduzetničke sloboda temelj gospodarstvenog ustroja RH i da svi imaju jednaki položaj na tržištu, poručuje predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, komentiravši izmjene Zakona o trgovini, koju je Vlada uputila u javno savjetovanje, a kojima se želi zabraniti rad trgovina nedjeljom, izuzev 16 njih u godini, ali i ograničiti njihovo radno vrijeme do 21 sat. 

 Podsjeća kako je posljednjih 17 godina Ustavni sud svaki put srušio odluku o zabrani rada nedjeljom. 

- Ludilo je kad radite stalno istu stvar i očekujete različite rezultate, kaže Einstein - dodaje Mrak Taritaš. 

Umjesto da se guše poduzetničke slobode, predlaže jasniju regulaciju rada nedjeljom i praznicima. Podsjeća kako je GLAS prijedlog izmjena Zakona o radu i da radnici za rad tim danima budu više plaćeni već uputio u saborsku proceduru. 

- Mi se nikad nećemo zalagati za neke ovakve selektivne stvari i da se krše ustavna prava. Država u ovom ludilu u kojem živi ponovno zbog vlastite nesposobnosti ograničava poduzetništvo. A kao i svaki puta, i sada imamo jedno kukavičje jaje, a to je da se planira ograničiti rad do 21 sat. Misle valjda da ćemo oko toga dići buku, a da će zabrana rada nedjeljom, koja je tema zakona, proći ispod radara - rekla je. 

Podsjetila je kako su dosadašnjom zabranom rada nedjeljom nestale male kvartovske trgovine, došlo do otpuštanja velikog broja ljudi, a velikog manjka u proračunu. 

- Uloga država je da omogućuje poduzetništvo i ne guši ga, a da zaštiti i radnike. Složite zakon kojim ćete omogućiti poduzetništvo i zaštiti radnike, zabrane nisu nikad donijele nikad ništa dobro - poručila je.
 

Najčitaniji članci