Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trebali smaknuti ubojicu, ali im je otkrio što mu je rekao cimer

Odluka o odgodi zapravo je bila rekacija na zahtjev tužitelja koji su tražili da se tehnika kojom je Shore ubijao još detaljnije istraži. Novi datum pogubljenja je 18. siječnja 2018.

Foto: Profimedia
11 komentara

Samo nekoliko sati prije nego je trebao biti pogubljen, Anthony Allen Shore (55), poznat kao 'Ubojica s podvezicom', ipak nije dočekao izvršenje smrtne kazne u Houstonu. 

Shore je priznao četiri ubojstva. Sva je izveo identičnom tehnikom, a ključni dokaz bilo je poklapanje njegovoga DNK s DNK pronađenim ispod noktiju tada 21-godišnje žrtve. 

Sudac je ipak povukao odluku o izvršenju smrtne kazne i to nekoliko sati prije nego što su ubojici trebali oduzet život. Odluka o odgodi zapravo je bila reakcija na zahtjev tužitelja koji su tražili da se tehnika kojom je Shore ubijao još detaljnije istraži. Novi datum pogubljenja je 18. siječnja 2018. 

Foto: Police Handout Anthony Allen Shore

Odvjetnik Bret Ligon kazao je kako su istražitelji iz njegova ureda u utorak razgovarali sa Shoreom koji im je rekao da ga je njegov zatvorski cimer Larry Swearingen tražio da preuzme odgovornost za ubojstvo 19-godišnje Melisse Trotter 1998. jer ju je ubio identičnom tehnikom. Zbog tog ubojstva Swearingen treba biti pogubljen 16. studenog. Shore je istražiteljima rekao da je odlučio razotkriti cimera i s njime ne surađivati. 

Davio žrtve: Štap koristio za stezanje kabela

Ubojstvo Marije del Carmen Estrade 1992. više je desetljeća ostalo neriješeno. Njezin je ubojica koristio bambusov štapić kojim je stezao kabel oko njezinog vrata te ju udavio, a istražitelji koji su radili na slučaju rekli su kako je kabel bio toliko jako stegnut da se trag gotovo nije ni vidio.

Od 1998. Shore je registrirani seksualni prijestupnik, no još pet godina je prošlo prije nego što je ubojstvo Estrade dovedeno u vezu s Shoreom. On je tvrdio kako mu nije namjera bila ubiti je, već da su se 'stvari otele kontroli'. 

Maria del Carmen Estrada

Uz Estradu, priznao je ubojstvo 16-godišnjakinje, 15-godišnjakinje te 9-godišnje djevojčice. Sve žrtve bile su hispanskog podrijetla. 

- Njegovi zločini bili su grabežljivi, a žrtve su oni najranjiviji u društvu, žene i djeca. On je pravi serijski ubojica i jedina primjerena kazna za brutalne zločine je smrtna - zaključio je sud na suđenju 2004. godine. 

Tražio je da ga pogube?

Nakon presude, njegovi odvjetnici su porotnicima otkrili kako je i sam Shore smatrao kako je za njega primjerena smrtna kazna na što je i osuđen. Obrana se ipak žalila te isticala kako je Shoreu oštećen mozak što utječe na njegovu sposobnost donošenja odluka.

Sve su žalbe odbijene te je prije dva tjedna i Vrhovni sud odbio ponovno revidirati slučaj. Teksaški odbor za uvjetne kazne i pomilovanja u ponedjeljak je jednoglasno odbacio molbu za pomilovanjem. 

- Sa sklonostima kakve ima, mislim da bi mu veća kazna bila doživjeti smrt, nego biti pogubljen - komentirao je odluku njegov odvjetnik Knox Nunnally, piše Daily Mail.

Trebao je biti šesta pogubljena osoba u Teksasu i 21. u SAD-u u ovoj godini. 

Možda vas zanima i ovo:
Message