News

Komentari 154

Trebalo je smijeniti svakoga, od Capaka do Beroša i Plenkovića. Smijenili su nepodobne kritičare

Trebalo je smijeniti svakoga, od Capaka do Beroša i Plenkovića. Smijenili su nepodobne kritičare

Od svih koji su trebali snositi odgovornost za katastrofu oko koronavirusa, koji su trebali podnijeti ostavke, biti smijenjeni, kojima se trebalo zahvaliti na dužnosti, smijenjeni su upravo oni koji su upozoravali na katastrofu.

Zamislite ovo: od svih koji su trebali snositi odgovornost za katastrofu oko koronavirusa, koji su trebali podnijeti ostavke, biti smijenjeni, kojima se trebalo zahvaliti na dužnosti, smijenjeni su upravo oni koji su upozoravali na katastrofu.

Pardon, nisu smijenjeni. "Zahvalilo im se na suradnji".

Nisu smijenjeni članovi Kriznog stožera koji su potpuno izgubili vjerodostojnost, najavljivali potpuno pogrešan razvoj događaja i povlačili krive poteze. Nisu izbačeni članovi Znanstvenog savjeta koji su promovirali krivu politiku i promašene mjere. Nisu izbačeni čak ni članovi savjeta koji su u sukobu interesa.

Nije smijenjen ministar zdravstva Vili Beroš zbog kaosa u bolnicama, netransparentnog upravljanja resursima, zbog nezadovoljstva liječnika i medicinskog osoblja, kao ni zbog stotina mrtvih.

Neće valjda Plenki

Nije smijenjen ni Zvonimir Frka Petešić koji je koordinirao Znanstveni savjet koji se totalno raspao. Prije nego što se kompromitirao. 

A naravno, zbog promašene politike, zbog činjenice da je Hrvatska među najgorima u EU po incidenciji slučajeva, po umrlima, po testiranjima, kao i po padu gospodarstva zbog kojeg su žrtvovane tisuće zaraženih i umrlih, nije odgovarao ni Andrej Plenković. 

U cijelom ovom korona kaosu ceh je platilo petoro znanstvenika koji su kritizirali rad Vlade, Kriznog stožera i Znanstvenog savjeta. Nije li to apsurdno? A opet, tako tipično? I nadasve očekivano...

Politika je uništila struku, a onda je struka platila ceh.

Politika preuzela zasluge

Prošlog proljeća, u prvom valu koronavirusa, struka se promovirala kao rješenje i spas. A onda je politika munjevito preuzela zasluge. Andreju Plenkoviću svidjela se takva taktika: sakrije se iza struke kad stvari idu loše, progura se u prve redove kad se situacija popravi.

To se dogodilo i sada, sa smjenjivanjem pobunjenih (nepoćudnih?) znanstvenika.

Mjesecima je politika ignorirala upozorenja struke i prilagođavala struku političkim potrebama. Sada kad su se rezultati takve politike pokazale poražavajućima, otkaz su dobili oni koji su bili u pravu.  

Podobni stručnjaci ostali su u savjetu. Nepodobnima se zahvalilo na suradnji. 

Krivci se drže skupa

Nitko u lancu odgovornosti - od Vlada preko Kriznog stožera do Znanstvenog savjeta - nije platio ceh za promašenu, pa i pogubnu politiku borbe protiv koronavirusa. Pravi krivci drže se zajedno. Odbačeni su oni koji su prozivali krivce.

Naravno da će sada Vlada tražiti sve moguće načine da kompromitira odbačene znanstvenike, proglasi ih remetilačkim faktorima, možda čak i predstavnicima oporbe. Da će zazivati zajedništvo u krizi, neovisno o tome što se zajedništvo u HDZ-ovu svijetu svodi na poslušnost i pokornost.

No bez obzira na sve to, ostaje činjenica da je Plenkovićeva politika promašena, da su mjere zakašnjele, da je Hrvatska zajedno s njezinim zdravstvenim sustavom i ekonomijom u izvanrednom stanju, da se opet govori o sukobu interesa i aferaškom zarađivanju na testiranjima... 

Trebalo bi se govoriti o odlasku Capaka, Beroša, Lauca, Primorca, pa čak i Plenkovića. Umjesto toga, odlaze oni koji su ih kritizirali.

Njihov odlazak neće nas spasiti. Odlazak ovih ostalih možda čak i bi.

Najčitaniji članci