Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
75 komentara

'Trebamo pokret otpora, ovdje više ništa ne ide bez protesta'

U slučaju prometne nesreće minstrice Gabrijele Žalac kaže kako ne bi stavljala naglasak na činjenicu da nije na vrijeme primjetila da joj je istekla vozačka

Zagreb: Konferencija Hrvatska bez korupcije u organizaciji stranke Pametno
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
75 komentara

Dalija Orešković, gostujući na N1 Televiziji, izjavila je da je vrijeme za odlučan pokret otpora.

"Ne treba čuditi da predsjednici Sabora i Vlade ne mogu priznati i prepoznati utjecaj politike na pravosuđe, prepoznaju ga građani i ljudi koji su uključeni u proces donošenja odluka pred sudovima", komentirala je stanje u pravosuđu.

"Ja bih rekla da je utjecaj politike očit, bolan i poražavajući za državu članicu EU-a. Srozani smo na razinu ispod koje se ne može.", zaključila je.

Kao primjer navodi slučaj Tomislava Sauche. "Imamo činjenicu da je netko tko je bio predstojnik ureda Vlade optužen za nešto što smatram sramotnom i najtežom zloporabom povjerenja, a upravo je njegov glas bio presudan za davanje podrške ovoj Vladi u trenutku kada je mogla pasti. To ne da je politička trgovina nego pristojan čovjek ne može osmisiliti dobar termin. Sve što se dalje događa u tom postupku pada u drugi plan i postaje irelevantno jer je u takvom osjetljivom trenutku netko prešao iz SDP-a u tabor vladajućih jer je taj jedan jedini glas spasio Vladu i to daje sumnju da je taj glas kupljen ucjenom kroz sudski postupak."

Teško joj je reći pristupa li se problemima selektivno.

Komentirajući postupak protiv Marijana Kustića kaže kako je Državno odvjetništvo podbacilo. Postupak se mogao pokrenuti ranije pa bi možda utjecao i na sam tijek izbora", rekla je.

Kaže kako je novi državni odvjetnik ostavio dojam da se dodvorava ili da nije u stanju provoditi postupke protiv političkih dužnosnika. "Sjetimo se da se slučaj Borg nije otvorio, odbacili su kaznenu prijavu i time se nisu ni bavili."

U slučaju prometne nesreće minstrice Gabrijele Žalac kaže kako ne bi stavljala naglasak na činjenicu da nije na vrijeme primjetila da joj je istekla vozačka. "To je situacija s kojom se mogu poistovjetiti brojni građani, ali najveći problem je što javnost nije dobila sve infomacije o okolnostima nesreće, koja je bila brzina, uvjeti na cesti. Čini mi se da se cijeli slučaj zataškava i trivijalizira."

Nije je iznenadila reakcija premijera i ministrice. "Premijer koji je dopustio da mu strvinarski fondovi imaju pristup ljudima koji u tajnosti pišu zakone od kojih će imati koristi, očito nema nikavih skrupula i odgovornosti i osvještenosti o svojoj ulozi i građanima čijim bi interesima trebao služiti. Ne očekujem ni demokratske ni ljudske standarde od ove Vlade."

Podsjetila je na tragediju na Pagu i zapitala se je li se nešto učinilo da se takvi događaji više ne dogode, a podsjetila je i na nekoliko zadnjih tragedija u zdravstvu. "Ništa se nije napravilo da se nešto popravi."

"Ovaj eksces ministrice Žalac je i metafora na koji se način ponaša vlast: Gazi, gazi građane, gazi one o kojima bi trebao voditi računa jer ti nije stalo."

Govoreći o stanju u medijima i društvu ustvrdila je kako premijer jako dobro vidi da ga u ovom trenu ništa u Hrvatskoj ne ugrožava. "Neće ga ugroziti institucije, neće ga ugroziti građani koji su u šoku zbog pada demokratskog standarda, građani su petrificirani od straha pa može raditi što hoće."

"Ne znam čemu se više čudimo. Mislim da se iz ovakvog stanja možemo probuditi jednim odlučnim pokretom otpora - bez protesta, bez snažnih kritika u medijima, bez uključivanja akademske zajednice... nećemo se maknuti s mrtve točke i opet ćemo imati rezultate izbora kakvi jesu.", zaključila je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message