Obavijesti

News

Komentari 14

'Trebamo ukinuti Finu i smanjiti broj općina, dug treba vraćati'

'Trebamo ukinuti Finu i smanjiti broj općina, dug treba vraćati'

Skoko je rekao da dug iznosi više od 315 milijardi kuna te da će se do kraja godine, prema procjeni HNB-a, udio duga u BDP-u približiti 90 posto. U kriznoj 2009., javni dug iznosio je 160 milijardi kuna

VIDEO

Stranka Pametno upozorila je u petak da će novo zaduživanje pasti na teret građanima i poduzetnicima te predložio da se umjesto toga ukine Fina, prestanu trošiti novci na POS i APN, smanje porezi te da se smanji broj općina, gradova i županija.

- Najava ministra financija Zdravka Marića o novom zaduženju, s ciljem otplate duga veledrogerijama, ujedno je najava nastavka neodgovornog upravljanja javnim financijama i najbolji pokazatelj rastrošnosti Vlade Andreja Plenkovića - drži županijski vijećnik te stranke Igor Skoko.

Istaknuo je da se dugovi moraju vraćati, a da će teret i u ovom slučaju pasti na već preopterećene građane i poduzetnike. 

Skoko je podsjetio da javni dug Hrvatske iznosi više od 315 milijardi kuna te da će se do kraja godine, prema procjeni HNB-a, udio duga u BDP-u približiti 90 posto. U kriznoj 2009., javni dug iznosio je 160 milijardi kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada bi građani odlučili vratiti taj dug idući tjedan, to bi značilo da svaki od njih mora uplatiti u državni proračun otprilike 82 tisuće kuna, naveo je Skoko. Ako ćemo računati po zaposlenim osobama, svaka bi morala uplatiti u proračun oko 280 tisuća kuna.

- To su alarmantni i zabrinjavajući iznosi koji će sada dodatno narasti, umjesto da se konkretnim potezima radi na tome da se smanje - upozorio je te dodao da se, umjesto sumanutog zaduživanja, Hrvatska hitno mora okrenuti štednji i racionalnom poslovanju. 

Istaknuo je da upravljanje novcem poreznih obveznika zahtijeva prije svega prihvaćanje odgovornosti za trenutno stanje i promjenu načina razmišljanja. 

- Svaka odgovorna odrasla osoba zna da se dugoročno ne može trošiti više od onoga što se zaradi te da će se rastrošnost negativno odraziti na kvalitetu života u budućnosti - poručio je Skoko.

Umjesto novog zaduživanja, iznio je nekoliko prijedloga čijom bi se realizacijom postigle znatne uštede. Tako je predložio da se Fina ukine jer "takav relikt socijalizma ne postoji u niti jednoj razvijenoj državi". 

Nadalje, umjesto "netransparentnog i skandaloznog" trošenja novca na POS i APN, Skoko je naveo da Vlada manjim porezima može omogućiti jeftiniju gradnju i manje cijene nekretnina po metru četvornom.

Mišljenja je i da bi mogli razmisliti o prestanku "spašavanja kroničnih gubitaša" u vlasništvu države, istaknuvši da bi samo novac potrošen na spašavanje brodogradilišta riješio problem duga veledrogerijama. 

Također, naveo je da bi se moglo postaviti i pitanje logike postojanja "nepregledne gomile" županija, gradova i općina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a