Obavijesti

News

Komentari 4

Treća sreća: Sergej Lavrov dolazi u Zagreb 16. prosinca

Treća sreća: Sergej Lavrov dolazi u Zagreb 16. prosinca

Hrvatsko-ruski odnosi na najnižoj su razini od uspostave samostalne Republike Hrvatske. Od posjete ruskog gosta, kazuju upućeniji, ne treba previše očekivati

VIDEO

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov konačno stiže u Zagreb.

Lavrov je Hrvatsku prvo planirao posjetiti u travnju ove godine, pa je dolazak odgođen zbog korona virusa. Drugi termin je bio zakazan za kraj listopada, pa je opet zbog pandemije sve otkazano. Uz to, cijela postava ruskog veleposlanstva u Zagreba bila je tada „pokošena“ tim podmuklim virusom, čak i njegova ekselencija, novi veleposlanik Andrej Nesterenko.

Dolazak Lavrova, sada definiran za 16. prosinac, užurbano se priprema i sa hrvatske strane. Hrvatski veleposlanik u Moskvi, Tomislav Car bacio se na pripreme, ali smišljanje tema za razgovor hrvatskih domaćina s ruskim gostom prepustio je - svojim savjetnicima.

Treba reći da situacija sa smještajem hrvatske diplomatske misije u ruskoj prijestolnici nije bajna. Morali su nedavno napustiti rezidencijalnu vilu u blizini Kremlja, u ulici Korobejnikov pereluok 16/10, djelu Moskve gdje se nalaze veleposlanstva drugih država do kojih Rusija drži, kao i obiteljske vile dobrostojećih Moskovljana. Hrvatska diplomatska misija sada djeluje u iznajmljenom prizemlju i prvom katu zgrade nekoliko blokova dalje, u ulici Ostroženka 23. gdje se nalazi hrvatski konzulat. Kako se može čuti, prostori su skučeni i ne odveć komforni.

Lavrova će u Zagrebu primiti predsjednik RH Zoran Milanović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Da nije u samoizolaciji zbog korona virusa, visokog gosta dočekao bi i premijer Andrej Plenković. Lavrov će svečano otvoriti novu zgradu ruske ambasade u Bosanskoj ulici, a potpisat će se bilateralni državni ugovori, među kojima i oni koji se tiču kulturne suradnje. Riječ je o regionalnoj turneji, jer će Lavrov osim Zagreba posjetiti Srbiju i BiH.

Hrvatsko-ruski odnosi na najnižoj su razini od uspostave samostalne Republike Hrvatske. Od posjete ruskog gosta, kazuju upućeniji, ne treba previše očekivati. Službena hrvatska politika prema ruskom državnom vrhu je rezervirana. Hrvatski gospodarski kapaciteti za rusko tržište su sve slabašniji, a i naše diplomatske mogućnosti da nešto popravimo na bolje također su sve manje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...