News

Komentari 0

Tresu se burze: Cijene nafte skočile zbog kaosa na istoku

Tresu se burze: Cijene nafte skočile zbog kaosa na istoku

Od pogoršanja odnosa na Bliskom istoku cijene nafte sve su veće, a strahovanja su porasla u petak nakon što je zapovjednik iranske Revolucionarne garde najavio skorašnju "oštriju osvetu"

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 66 dolara zbog obnovljenih strahovanja od rasplamsavanja napetosti na Bliskom istoku koja su potisnula u drugi plan rast američkih zaliha i druge naznake prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 24 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,61 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 11 centi višoj cijeni, od 59,67 dolara.

SAD je krajem prošlog tjedna dronom ubio utjecajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija a Iran je odgovorio raketnim napadima na dvije baze u kojima su stacionirani američki vojnici. Strah od eskalacije sukoba stišao se nakon što su američki predsjednik Donald Trump i iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif poručili da ne žele rat.

Danas su se strahovanja ponovo rasplamsala nakon što je zapovjednik iranske Revolucionarne garde najavio skorašnju "oštriju osvetu".

"Neprijateljstva su možda za sada okončana ali dugoročni rizik sukoba zasigurno nije iščeznuo. U takvom je okruženju prijetnja poremećaja u opskrbi s Bliskog Istoka vrlo živa", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Obnovljena strahovanja od sukoba potisnula su u drugi plan naznake obilne opskrbe.

Tako je jučer objavljeno izvješće američke vlade pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 1,2 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov pad za 3,6 milijuna barela.

Kako bi smanjila višak u opskrbi, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučile su u prvom ovogodišnjem tromjesečju ograničiti opskrbu za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno.

Iako su istraživanja u industriji, uključujući Reutersova, pokazala da se proizvodnja OPEC-a u prosincu smanjila već prije stupanja na snagu odluke o dodatnom ograničenju, još uvijek je veća od prognozirane potražnje na početku ove godine, upozoravaju pojedini analitičari.

"Tržište je još uvijek u značajnoj mjeri prekomjerno opskrbljeno", upozorava Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,26 dolara, što znači da je potonula 2,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitaniji članci