Obavijesti

News

Komentari 85

Predsjednik Zelenski: Rusija mora snositi odgovornost za teror u nuklearki Zaporižje

Predsjednik Zelenski: Rusija mora snositi odgovornost za teror u nuklearki Zaporižje

Rat u Ukrajini ušao je u 163. dan. Veleposlanica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima, Linda Thomas-Greenfield u petak je rekla da će ruska invazija Ukrajine uzrokovati manjak hrane za 40 milijuna ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.15

Zelenski: Rusija mora snositi odgovornost za teror u nuklearki Zaporižje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da Rusija mora "snositi odgovornost" za "djela terora" u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje koju je okupirala ruska vojska, a koja je meta napada za koje se Kijev i Moskva međusobno optužuju.

"Okupatori su danas stvorili još jednu jako riskantnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižje, najveću na našem kontinentu", rekao je Zelenski u dnevnom video obraćanju.

"Svako bombardiranje te lokacije je bestidan zločin, djelo terora. Rusija mora snositi odgovornost zbog toga što je stvorila prijetnju za nuklearnu elektranu", rekao je.

U napadu na nuklearku oštećeni su visokonaponski vodovi zbog čega je isključen jedan od reaktora. 

IAEA je u utorak upozorila da je situacija u nuklearki nestabilna i "svaki dan sve opasnija".

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njezine položaje s položaja u blizini nuklearke.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da "hitno poduzme mjere da prisili Rusiju" da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini.

22.56

'Hrvatska je vratila svoj teritorij. Vratit će i Ukrajina'

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič na Twitteru je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Na Twitteru je napisao:

“5. 8. u Hrvatskoj – Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na današnji dan 1995. godine Hrvati su izveli operaciju Oluja za oslobođenje od agresora. Hrvatska je vratila svoj teritorij. Vratit će i Ukrajina.”

21.52

U rujnu povećana isporuka žitarica?

Ukrajina bi mogla početi izvoziti pšenicu iz ovogodišnje žetve iz svojih morskih luka u rujnu prema značajnom dogovoru koji su sklopili Turska i Ujedinjeni narodi, rekao je prvi zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede.

20.32

Putin i Erdogan razgovarali četiri sata

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se u petak na sastanku u Sočiju da će ojačati gospodarsku i energetsku suradnju, priopćio je Kremlj.

Tijekom četverosatnog sastanka dvojica čelnika dogovorila su se da će "ojačati trgovinsku razmjenu" između dviju zemalja i "postupati u smjeru zajedničkih očekivanja u području gospodarstva i energetike", navodi se u priopćenju.

Riječ je u prvom redu o prometnom sektoru, poljoprivredi, financijama i građevinarstvu, kao i o sektoru turizma.

S političke strane, oni su naglasili "ključnu važnost iskrenih, otvorenih odnosa punih povjerenja između Rusije i Turske kako bi se osigurala regionalna i međunarodna stabilnost", naglašava se u priopćenju.

24sata

Na početku susreta u Sočiju, Putin je zahvalio Erdoganu za njegove napore koji su omogućili da se postigne sporazum između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

"Zahvaljujući vašem izravnom sudjelovanju i posredništvu glavnog tajništva UN-a problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je riješen. Isporuke su već krenule i na tom vam zahvaljujem", rekao je Putin. 

Naglasili su da je potrebno u cijelosti provesti dogovor o izvozu žita postignut u Istanbulu, uključujući rusko žito, gnojiva i sirovine za njihovu proizvodnju, stoji u zajedničkom priopćenju.

Turska je posredovala u sklapanju dogovora Ukrajine, Rusije i UN-a u Istanbulu prošli mjesec o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru nakon višemjesečne blokade.

Putin je spomenuo i ulogu Ankare u tranzitu ruskog plina prema Europi, preko plinovoda TurkStream. "Europski partneri trebaju biti zahvalni Turskoj jer ona osigurava neometani tranzit ruskog plina".

Dogovorili su da će dio ruskog plina biti plaćan u rubljima, prenio je Interfax pozivajući se na zamjenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Putin i Erdogan potvrdili su i da su odlučni surađivati u borbi protiv svih terorističkih organizacija u Siriji, prenosi Reuters.

19.26

Električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem

Ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je u petak da su električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem.

U priopćenju objavljenom na Telegramu, ruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za sigurno funkcioniranje nuklearke.

Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi i da nije detektirano ispuštanje radioaktivnosti.

Objasnila je da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporižja koja radi na fosilna goriva.

Ruska uprava drugačije je objasnila situaciju. Tvrdi da su dva električna voda prekinuta granatiranjem.

Enerhodar i obližnja nuklearka pali su u ruske ruke početkom ožujka i još su blizu bojišnici.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njezine položaje s položaja u blizini nuklearke.

Rusija optužuje ukrajinske snage da opetovano napadaju elektranu zapadnim streljivom.

Reuters nije mogao provjeriti istinitost tih informacija.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da "hitno poduzme mjere da prisili Rusiju" da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je ovaj tjedan da su kontakti s elektranom "krhki" i zatražio pristup kako bi se utvrdilo predstavlja li opasnost.

"U izjavama ruske i ukrajinske strane postoje proturječja", rekao je za švicarski list Tages-Anzeiger.

"Dobivam informacije, spominjem je u svojim situacijskim izvješćima, ali nikako ne mogu utvrditi odgovara li to činjenicama".

Komentari 85