Obavijesti

News

Komentari 1

Trudeau pobijedio u Kanadi, manjinska vlada ostaje

Trudeau pobijedio u Kanadi, manjinska vlada ostaje

Obraćajući se pristašama u svome izbornom okrugu u Torontu, O'Toole je rekao da je nazvao Trudeaua da mu čestita. TV mreže predviđaju da su liberali osvojili manjinsku vladu

VIDEO

Kanadski premijer Justin Trudeau ostaje na vlasti nakon što je u ponedjeljak osvojio izbore, a njegov glavni protivnik priznao poraz, no njegovi Liberali nisu uspjeli ostvariti većinsku pobjedu.

Trudeau, koji je na vlasti od 2015. a od 2019. vlada manjinski u parlamentu, odlučio se na prijevremenim izborima pokušati kapitalizirati upravljanje krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, što je uključilo velike financijske potpore pojedincima i poslovnoj zajednici te visoki postotak cijepljenog stanovništva.     

Umjesto toga, ističe u prvim ocjenama Reuters, završit će tamo gdje je i započeo nakon neočekivano uske utrke koju je karakterizirala blijeda kampanja i ljutnja zbog sazivanja izbora u vrijeme pandemije. 

Erin O'Toole, čelnik najveće kanadske opozicijske stranke, Konzervativne stranke, priznao je kasno tijekom noći poraz, nakon što nije uspio spriječiti liberale premijera Trudeaua u osvajanju trećeg mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kanada: Trudeauovi liberali su vjerojatni pobjednici izbora
Kanada: Trudeauovi liberali su vjerojatni pobjednici izbora

Obraćajući se pristašama u svome izbornom okrugu u Torontu, O'Toole je rekao da je nazvao Trudeaua da mu čestita. TV mreže predviđaju da su liberali osvojili manjinsku vladu.

Prema dosadašnjim rezultatima, konzervativci su bili na 121 od 338 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su liberali imali 157 osvojili mjesta.

Oko 27 milijuna Kanađana s pravom glasa biralo je 338 zastupnika donjeg doma i stranci treba 170 mjesta da bi imala većinu Ako nijedna od dviju stranaka koje se još od 1867. izmjenjuju na vlasti ne dobije većinu mjesta u parlamentu, pobjednik će sastaviti manjinsku vladu.

Za to će morati pregovarati s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, koja je u anketama dobivala 20 posto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Yvesom-Francoisom Blanchetom, koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon polemike o mjestu Quebeca u kanadskoj konfederaciji.

Tu su i Zeleni Annamie Paul, čija je poruka o hitnosti rješavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke.

Trudeau se zauzeo za suradnju s oponentima nakon što nije uspio dobiti većinu

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako će trebati surađivati s drugim strankama nakon što mu je malo trebalo da ostvari većinu na parlamentarnim izborima, poslije kojih je ponovno ovisan o široj potpori u parlamentu.

Trudeau (49), izabran je u ponedjeljak na treći mandat nakon što je parlamentarne izbore sazvao dvije godine ranije nadajući se jačoj potpori zbog dobrog upravljanja krizom vezanom uz pandemiju koronavirusa. Od 2019. vladao je manjinski, bivajući prisiljen na sporazumijevanje s drugim strankama kako bi dobio parlamentarnu potporu za vladino djelovanje. 

Preliminarni rezultati pokazuju da Liberali vode sa 155 osvojenih zastupničkih mjesta, što je manje od potrebnih 170, koliko je potrebno da bi Trudeau imao kontrolu nad 338-članim parlamentom. Konzervativci osvajaju 122, a Novi demokrati 26 mjesta.

Trudeau je nakon izbora kazao kako je dobio jasan mandat da nastavi putem oporavka, kroz pandemiju koronavirusa, iako je priznao da Kanađani nisu u ovom trenutku željeli misliti o izborima ili politici. 

"Želite samo znati da će vaši članovi parlamenta svih boja imati vašu potporu tijekom ove krize i dalje", kazao je Trudeau. "Dali ste ovom parlamentu i ovoj vladi jasne upute", dodao je.   

"Poruka koju jasno i glasno šalju Kanađani je da odobravaju pravac kojim vlada vodi zemlju no da nisu baš sigurni da bi nekome dali 'carte blanche'", kazao je za Canadian Broadcasting Corp. bivši Trudeauov savjetnik Gerry Butts. 

Oko 800.000 glasova poslanih poštom biti će prebrojano u utorak, što bi moglo imati utjecaja na konačan rezultat u pogledu nekih zastupničkih mjesta.

Rezultat je i udarac desno orijentiranim Konzervativcima, čiji je čelnik Erin O'Toole pokušao zauzeti više centristički pristup u nastojanju da pridobije progresivne glasače.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!