Obavijesti

News

Komentari 25

Trump i Melania susreli se s Kraljicom: Slijede ručak i čaj

Trump i Melania susreli se s Kraljicom: Slijede ručak i čaj
8

Trumpov državni posjet, koji je najavila premijerka Theresa May u siječnju 2017. kada je postala prvi državni čelnik koji se susreo s Trumpom nakon inauguracije

VIDEO

Velika Britanija je prostrla kraljevski crveni tepih za Donalda Trumpa u ponedjeljak, ali pompa, raskoš i banket s kraljicom Elizabetom ostali su u sjeni Trumpovih stajališta o Brexitu, idućem britanskom lideru i prepirke o kineskoj tvrtki Huawei.

Devedesettrogodišnja kraljica pozdravila je Trumpa i njegovu ženu Melaniju u Buckinghamskoj palači, na početku trodnevnog državnog posjeta, uz svu raskoš kraljevske ceremonije, formalnu večeru s kraljicom, čaj s princem Charlesom i posjet Westminsterskoj opatiji, crkvi u kojoj se tisuću godina krune britanski monarsi.

"Veliki sam prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i radujem se ovom posjetu", napisao je Trump na Twitteru, sletjevši u londonsku zračnu luku Stansted.

Međutim, ponosno nepredvidljivi četrdesetpeti predsjednik SAD-a uznemirava najbližeg američkog saveznika, čiji je politički establišment mjesecima u kaosu zbog britanskog napuštanja Europske unije. Trump se već uspio posvađati s londonskim gradonačelnikom Sadiqom Khanom, kojega je nazvao "bezosjećajnim gubitnikom koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na mene". Laburist Khan je u nedjelju rekao kako je važno imati dobre odnose s SAD-om, ali da Velika Britanija ne bi trebala "odmotavati crveni tepih" za Trumpa. Također je usporedio Trumpa s fašistima 20. stoljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Johnson: EU napuštamo 31. listopada, sa ili bez sporazuma
Johnson: EU napuštamo 31. listopada, sa ili bez sporazuma

Trumpov državni posjet, koji je najavila premijerka Theresa May u siječnju 2017. kada je postala prvi državni čelnik koji se susreo s Trumpom nakon inauguracije, označen je kao šansa za potvrdu britanskog "specijalnog odnosa" s SAD-om, jačanje trgovačkih veza i potvrdu sigurnosne suradnje.

Melanija je u Buckinghamskoj palači stajala pokraj kraljice i žene princa Charlesa, Camille, dok su Charles i Trump postrojavali gardu.

Trump će ručati s kraljicom, a nakon toga će s drugim kraljičinim sinom, princom Andrewom, posjetiti Westminstersku opatiju, u kojoj će predsjednik položiti vijenac na grobu neznanog ratnika. Dan će završiti raskošnim državnim banketom u Buckinghamskoj palači.

Čim je stigao u London, Trump je Khana nazvao gubitnikom...
Čim je stigao u London, Trump je Khana nazvao gubitnikom...

Huawei i tenzije

Na razgovorima s May, Trump će također upozoriti Veliku Britaniju da bi sigurnosna suradnja, kamen temeljac zapadne obavještajne mreže, mogla biti ugrožena ako Velika Britanija dopusti kineskoj kompaniji Huawei sudjelovanje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu, novu generaciju mobilne tehnologije.

Trumpova je administracija rekla saveznicima da ne koriste 5G tehnologiju i opremu zato što strahuju da bi ista mogla omogućiti Kini špijuniranje osjetljive komunikacije i podataka.

Huawei odbacuje da je, ili bi mogao biti, oruđe kineske obavještajne službe.

'Sad je kao Michael Douglas': Trump malo promijenio frizuru
'Sad je kao Michael Douglas': Trump malo promijenio frizuru

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je Velikoj Britaniji prošlog mjeseca da treba promijeniti svoj stav prema Kini i Huaweiju, označivši drugu najveću svjetsku ekonomiju kao prijetnju Zapadu, sličnu prijašnjoj sovjetskoj prijetnji.

Britansko-američki savez je trajan, ali neki britanski glasači smatraju Trumpa sirovim, prevrtljivim i suprotstavljenim njihovim vrijednostima po raznim pitanjima, od globalnog zatopljenja do odnosa prema ženama.

Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo je protiv Trumpa, prilikom prošlogodišnjeg posjeta. 

Jeremy Corbyn, vođa opozicijske laburističke stranke, koji je odbio poziv za prisustvovanje državnom banketu, kritizirao je Trumpa zbog miješanja u britansku politiku.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto