Obavijesti

News

Komentari 124

Trump je oslobođen optužbi za poticanje napada na Capitol

Trump je oslobođen  optužbi za poticanje napada na Capitol

Nakon neizvjesnog saslušanja, Trump je oslobođen optužbi za poticanje napada na Capitol s 57 glasova za i 43 glasa protiv

VIDEO

Američki senat u subotu je glasao o opozivu Donalda Trumpa na temelju optužbi za poticanje svojih pristaša na napad na Capitol. S 57 glasova za osudu od strane 7 republikanskih senatora i 50 demokratskih senatora te 43 glasa protiv optužbe od strane republikanaca, Trump je oslobođen optužbi. ZA osudu je trebalo minimalno 67 glasova za.

Ovo je bilo povijesno glasanje jer je to drugi put da se Donalda Trumpa pokušalo opozvati. Njegov odvjetnik je optužio demokrate da Trumpa napadaju od početka njegovog mandata, pa čak i sad, kad je 'samo civil.' Ova presuda omogućava Donaldu Trumpu da se u budućnosti ponovno kandidira za predsjednika SAD-a.  

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenom. Na vidjelo su izašle dvije ključne stvari: Trump je tijekom pobune telefonirao s republikanskim kongresnikom kojem je rekao 'ta rulja više mari za moj izborni poraz nego vi' te je znao da je njegov potpredsjednik, Mike Pence, morao biti evakuiran ali ga nijednom nije nazvao. Izvori bliski Trumpu tvrde da je Trump bio ljut na Pencea jer se nije jače borio za Trumpovu pobjedu. U trenutku kad je potpredsjednik u opasnosti, smatra se da je u državi izvanredno stanje u kojem Nacionalna garda odgovara direktno predsjedniku. Trump je trebao pozvati Nacionalnu gardu da obrani Capitol, no on to nije učinio. 

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

 Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja, a suđenje u senatu počelo je u srijedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu