Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Trump novinaru: Vi ste grozna i neodgojena osoba, sramite se

Dosta je, vratite mikrofon, rekao je Trump Jimu Acosti pošto se s njim posvađao zbog migrantske povorke koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici

A White House staff member reaches for the microphone held by CNN's Jim Acosta as he questions U.S. President Donald Trump during a news conference in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
56 komentara

Bijela kuća objavila je u utorak da je oduzela novinarsku akreditaciju CNN-ovom novinaru koji je sudjelovao u razmirici s predsjednikom Donaldom Trumpom ranije tijekom dana na konferenciji za medije. 

"CNN se treba sramiti zbog toga što vi radite za njih. Vi ste neodgojena, grozna osoba", kazao je Trump novinaru Jimu Acosti tijekom briefinga u Bijeloj kući, održanog dan nakon američkih izbora koji se održavaju na sredini predsjednikova mandata.

"Dosta je, vratite mikrofon", rekao je Trump Acosti pošto se s njim posvađao zbog migrantske povorke koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici. "Kada objavljujete lažne vijesti, što CNN radi, u velikoj mjeri, vi ste neprijatelj naroda", dodao je na kraju svađe s Acostom.

A White House staff member reaches for the microphone held by CNN's Jim Acosta as he questions U.S. President Donald Trump during a news conference in Washington | Autor: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Novinar CNN-a, koji je već bio na meti milijarderovih napada, nastavio mu je postavljati pitanja o istrazi o ruskom uplitanju u američke izbore dok se predsjednik udaljavao od govornice ne želeći dalje odgovarati.

Acosta je potvrdio da mu je uskraćen pristup Bijeloj kući. 

U svom priopćenju tv mreža CNN nazvala je predsjednikove komentare "neameričkim" i poduprla svog novinara. "Slobodni mediji su od vitalnog značaja za demokraciju", ustvrdio je CNN.

Trump se tijekom 90-minutne konferencije za medije obrušio na još neke novinare pa je tako ušutkao i drugog novinara CNN-a Aprila Ryana, koji mu je htio postaviti pitanje, te je optužio novinarku, crnkinju da je "rasistkinja" kada ga je upitala o njegovoj "nacionalističkoj" retorici koja ide na ruku zagovornicima superiornosti bijele rase, a drugog novinara podrugljivo nazvao "ljepotanom".

"Predsjednik Trump vjeruje u slobodu medija i očekuje i pozdravlja oštra pitanja o sebi i svojoj administraciji", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Ona je optužila Acostu da je rukama zadržao mladu zaposlenicu Bijele kuće kako bi je spriječio da uzme mikrofon, što je novinar opovrgnuo.

Udruga dopisnika Bijele kuće osudila uskraćivanje akreditacije novinaru CNN-u

Udruga dopisnika Bijele kuće (WHCA) nazvala je "slabim i promašenim" potezom odluku Bijele kuće da uskrati novinarsku akreditaciju CNN-ovu novinaru koji se verbalno sukobio s predsjednikom Donaldom Trumpom tijekom briefinga za novinare.  

Udruga je u priopćenju navela da se "oštro protivi" odluci Trumpove administracije da "kazni" Jima Acosta.

"Uskrata pristupa Bijeloj kući reakcija je koja nadilazi navodni prekršaj i neprihvatljiva je...Pozivamo Bijelu kuću da odmah povuče ovaj slab i promašen potez", navela je udruga.

"Pozivamo sve one koji sumnjaju u to da je ova reakcija neproporcionalna navodnome prekršaju da pogledaju video događaja ranije tijekom dana", navela je udruga.

Trump je napao novinara CNN-a Jima Acostu koji mu je postavljao pitanja vezano uz val migranata koji ide prema granici SAD-a nazvavši ga uz ostalo "groznom osobom", a novinar mu je nastavio postavljati pitanja i onda kada ga je Trump pokušavao ušutkati tražeći da vrati mikrofon.    

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders poslije je optužila Acostu da je rukama zadržao mladu stažisticu u Bijeloj kući kako bi je spriječio da uzme mikrofon, što je novinar opovrgnuo.

CNN je osudio oduzimanje akreditacije novinaru te tv mreže.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message