Obavijesti

News

Komentari 17

Trump u novoj strategiji: 'Kina i Rusija žele širiti svoj utjecaj!'

Trump u novoj strategiji: 'Kina i Rusija žele širiti svoj utjecaj!'
1

Strategija je odraz Trumpovog načela "Amerika na prvom mjestu" kojoj je prioritet zaštita SAD-a i njihovih granica, jačanje vojske, projiciranje snage u inozemstvo te bolje trgovinske prilike

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump smatra da su Kina i Rusija konkurenti koji žele osporiti američku vlast i potkopati američku sigurnost i prosperitet, po strategiji nacionalne sigurnosti koju će predstaviti u ponedjeljak.

"Oni su odlučni da gospodarstva budu manje slobodna i manje pravedna, da jačaju svoje vojske i da kontroliraju informacije i podatke radi opresije nad svojim društvima i širenja svojeg utjecaja", po izvacima iz strategije koje je objavila Bijela kuća.

Strategija, rezultat višemjesečnog planiranja američkog predsjednika i njegovih savjetnika, ne navodi klimatske promjene kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, kao što je učinio predsjednik Barack Obama 2016., kazali su Trumpovi savjetnici.

"SAD će nastaviti promicati pristup koji balansira energetsku sigurnost, gospodarski razvoj i zaštitu okoliša", navodi se u dokumentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Strategija je odraz Trumpovog načela "Amerika na prvom mjestu" koje na prvo mjesto stavlja zaštitu Sjedinjenih Država i njihovih granica, jačanje američke vojske, projiciranje snage u inozemstvu i provedbu trgovinskih politika koje su povoljnije za SAD.

Izdvajanje Kine i Rusije kao "revizionističkih sila", odnosno onih koje nisu zadovoljne aktualnim svjetskim poretkom i žele ga promijeniti, odraz je zamora američke administracije njima unatoč tome što Trump želi izgraditi snažne odnose s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Visoki dužnosnik američke administracije koji je brifirao novinare rekao je da Rusija i Kina pokušavaju revidirati globalni status quo - Rusija u Europi vojnim intervencijama u Ukrajini i Gruziji, a Kina u Aziji agresivnim ponašanjem na Južnom kineskom moru.

Strategija obećava zaštitu ključne američke infrastrukture od kibernetičkih napada i "progon zlonamjernih kibernetičkih aktera". I Kinu i Rusiju često se optužuje za kibernetičke napade na američke mete, što one niječu.

U dokumentu se također navodi da Washington zbog konkurencije Kine i Rusije mora preispitati svoje politike koje se temelje na pretpostavci da će suradnja sa suparnicima i njihovo uključivanje u međunarodne institucije "pretvoriti ih u benigne aktere i pouzdane partnere".

"U većini slučajeva, ta premisa se pokazala pogrešnom", navodi se u dokumentu.

Strategija također navodi Sjevernu Koreju, Iran i islamističke militante skupine kao prijetnje američkim interesima, a Pjongjang optužuje i da osim nuklearnog želi izazvati i sukob kemijskim i  biološkim oružjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1