Obavijesti

News

Komentari 128

Tukli su zaštitara, nakon toga je umro. Nisu im sudili za ubojstvo pa su dobili manje od 4 godine!

Tukli su zaštitara, nakon toga je umro. Nisu im sudili za ubojstvo pa su dobili manje od 4 godine!
4

Mladići su u rujnu prošle godine mlatili zaštitara na Savici rukama i nogama. Sudili su im za kazneno djelo 'Teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti'. Zaštitar je imao urođenu srčanu manu

VIDEO

Arian Bafti (23) i Martin Perhot (22) u rujnu prošle godine pretukli su zaštitara na Savici koji nakon toga preminuo. Mlatili su ga nogama i rukama. Nisu im sudili za ubojstvo, nego za kazneno djelo 'Teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti'.

Bafti je nepravomoćno dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, a Perhot 3 godine i šest mjeseci. Oslobođeni su troškova postupka, a u kaznu im se uračunava i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 3. rujna 2022.

Zagreb: Izricanje presude za ubojstvo zaštitara na Savici u automat klubu

Obojica priznala i izrazila žaljenje

- Kriv sam, iskreno mi je žao zbog toga što se dogodilo, svjestan sam koliko sam boli nanio Hrvojevoj obitelji, kao i da ga moje riječi ne mogu vratiti. Da mogu, vratio bih vrijeme, a ovako moram živjeti s tim - kazala su obojica mladića priznavši da su počinili kazneno djelo onako kako ih je optužnica teretila.

Bili su optuženi da su 3. rujna 2022. u ranim jutarnjim satima u automat klubu u Lastovskoj ulici u Zagrebu postupali u nakani da teško ozlijede zaštitara Zanatića. Bafti se neprimjereno ponašao u klubu zbog čega ga je zaštitar htio udaljiti, no on se tome opirao. Zanatić ga je u jednom trenutku odgurnuo nakon čega je Bafti pao na pod. Tad se u sukob umiješao Perhot, koji je odgurnuo zaštitara tako da je ovaj leđima udario u automat. Nakon što se Bafti digao, obojica su nasrnula na zaštitara udarajući ga rukama i nogama. 

Vještak: Od 15 udaraca samo je jedan uzrokovao težu ozljedu

Udarili su ga 15 puta, no intenzitet tih udaraca, zaključio je vještak, nije bio jak zbog čega su mu nanijeli lakše ozljede te samo jednu tešku tjelesnu ozljedu, tankoslojno krvarenje mekih moždanih ovojnica, no ni ta ozljeda nije bila takvog intenziteta da bi prouzročila smrt.
Uzrok smrti, kako je zaključio sudsko-medicinski vještak, je psihička trauma, koja, da ne postoji neko ranije oštećenje, ne bi prouzročila smrt. Naime, ispostavilo se da je zaštitar imao urođenu srčanu manu, povećano srce te oštećene krvne žile.

Zagreb: Izricanje presude za ubojstvo zaštitara na Savici u automat klubu

Braniteljica prvooptuženog Baftija Martina Tomić u svom je završnom govoru pozvala sudsko vijeće da, uzimajući u obzir sve okolnosti, Baftijevo iskreno priznanje i kajanje, njegovu mladu dob i raniju neosuđivanost, kao i sam uzrok smrti, donese odluku o sankciji koja će biti primjerena osobinama počinitelja i samom događaju.
Ivan Stanić, branitelj drugooptuženog Perhota, zamolio je sud da, uz sve gore navedeno, prilikom odmjeravanja sankcije, u obzir uzme u tešku obiteljsku situaciju njegova klijenta. Naime, Perhot je do uhićenja skrbio o majci, stopostotnom ratnom vojnom invalidu 1. kategorije, čiji je bio njegovatelj. Također, i otac mu je stopostotni ratni vojni invalid 1. kategorije, a brat je također ostao stopostotni invalid nakon pada s 4. kata. Za navedeno je u spis priložio i dokumentaciju kojom to potvrđuje.

'Nadamo se da ćete promijeniti ponašanje'

- Za navedeno kazneno djelo zakonom je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina. Prilikom odluke o visini kazne vijeće je kod obojice optuženika našlo olakotne okolnosti, priznanje koje je doprinijelo ekonomičnosti postupka, i mladu dob. Ipak, vijeće nije našlo osobito olakotne okolnosti koje bi opravdale ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma - pojasnila je predsjednica sudskog vijeća Daniela Kustec.
- U ovoj ste priči zajedno sudjelovali, napravili ste što ste napravili, rekli ste da ste spremni odgovarati i prihvatiti svaku sankciju i odgovarat ćete za svoja djela. Iskreno se nadam da ćete promijeniti svoje ponašanje koje je i dovelo do toga da ste počinili kazneno djelo jer nasilje među mladima poprima sve veće razmjere te ostavlja traga ne samo na onima prema kojima je počinjeno, nego je ostavilo traga i na Vaše obitelji. Vijeće se nada da ste u ovih, više od deset mjeseci koje ste proveli u istražnom zatvoru, shvatili što ste učinili i da tako nešto više nikada nećete ponoviti - kazala je sutkinja Kustec.
Obojici optuženika ukinula je istražni zatvor u kojemu su bili zbog opasnosti od ponavljanja djela. 

Posvađali su se i potukli

Mladići su 3. rujna prošle godine oko 4 ujutro došli u automat klub u Lastovskoj ulici u Zagrebu. 

Ubrzo nakon toga se 22-godišnji mladić verbalno sukobio s 40-godišnjim zaštitarom Hrvojem Zanatićem. Svađa je prerasla u fizički sukob, u koji se uključio i 23-godišnjak. Nakon napada, zaštitaru je pozlilo te je umro u KBC-u Zagreb.

- Radili su nemir. Svađali su se s djelatnicom i onda se u to umiješao Hrvoje koji je samo radio svoj posao. Tu je nastala tučnjava, a Hrvoje je nakon svega bio dobro. Zatim je izašao iz kasina nakon pola sata i samo se srušio na pod. Glavom je udario u stepenicu, a krv mu je tekla iz glave. Napadači su već otišli, a po njega je došla hitna - rekao je svjedok.

Ovo su privedeni nasilnici: Tukli su zaštitara rukama i nogama. Treći uhićeni nije dio obračuna
Ovo su privedeni nasilnici: Tukli su zaštitara rukama i nogama.  Treći uhićeni nije dio obračuna

'Zaštitar je bio dobar dečko'

Dva napadača su se predala isti dan, treći koji je bio u njihovom društvu predao se u nedjelju, ali njega nisu teretili i on nije bio dio obračuna.

- Bila su dvojica. Svađali su se i on je njih istukao i istjerao van. Kad se zaštitar okrenuo oni su nasrnuli na njega i udarali su ga. Pao je na pod, udario glavom u rinzol i umro na putu do bolnice - rekao nam je jedan od susjeda i dodao da je sve bilo puno krvi.

Zagreb: Izricanje presude za ubojstvo zaštitara na Savici u automat klubu

Zaštitara su svi poznavali, kažu kako je bio dobar dečko i prema svima prijateljski nastrojen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...