News

Komentari 301

Turist može ući s potvrdom o preboljenju i samo jednoj dozi, Hrvati takvu potvrdu - nemaju

Turist može ući s potvrdom o preboljenju i samo jednoj dozi, Hrvati takvu potvrdu - nemaju

Hrvatska za domaće ljude još uvijek ne namjerava izdavati Covid potvrdu koja bi trajala šest mjeseci od primljene samo jedne doze, ako je prethodno Covid i preboljen. Ali takve turiste primamo i iz 'crvenih' zona

Još jedan COVID apsurd, koji nam je otkrio čitatelj cijepljen prvom dozom krajem svibnja, a koji je COVID i prebolio u veljači.
Kako kaže, dobio je COVID potvrdu koja mu traje samo do 10. kolovoza, tj. šest mjeseci od preboljenja, a na račun prve doze cjepiva mu se u ovom slučaju ne daje - ništa.

Istodobno, netko tko u Hrvatsku dolazi čak iz EU zemlje koja je u “narančastoj” ili “crvenoj” COVID zoni, može ući i s potvrdom o preboljenju i primitku jedne doze cjepiva, ako je primljena prije najviše šest mjeseci od dolaska na granicu.

Turisti mogu, naši - ne

Hrvatska za svoje građane, dakle, ni dalje ne izdaje potvrde koje bi trajale barem šest mjeseci od primljene prve doze ako je osoba COVID i preboljela. Pritom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je još prije dva mjeseca dao preporuku kako je onima koji su preboljeli COVID dovoljna i samo jedna doza cjepiva. Imunitet im je jednak kao i cijepljenima s dvije doze.

I imunolozi upozoravaju kako nije dobro bez potrebe opterećivati organizam antitijelima ako ih već ima dovoljno nakon preboljenja i, pogotovo, jedne doze. Njima druga doza, apsurd je, treba samo iz administrativnih, ne i zdravstvenih razloga.

- Ne želim primiti drugu dozu, i baš zbog te preporuke HZJZ-a ne razumijem zašto ne mogu dobiti COVID potvrdu koja će trajati dulje - pita ogorčeni čitatelj.

S druge strane, turiste prihvaćamo.

Kako već duže vrijeme upozorava imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača, besmisleno je organizam opterećivati s previše antitijela u kratkom roku, jer ih već nakon preboljenja i jedne doze cjepiva imamo savim dovoljno. 

Svi građani EU koji u Hrvatsku ulaze iz "zelenih" zona, u kojima je malo zaraženih, mogu ući kao da korona ne postoji, ne trebaju nikakvu potvrdu. Ako dolaze iz rizičnijih zona, treba im neka od potvrda, bilo da se njome potvrđuje negativan PCR ili antigenski test, preboljenje, dvije doze cjepiva i tako dalje. Nedavno je na tu listu potvrda uvrštena i ona o preboljenju i jednoj dozi, pri čemu je prva doza morala biti primljena unutar šest mjeseci od početka bolesti, i ne više od šest mjeseci prije dolaska na granični prijelaz. 

Na pitanje može li osoba koja je preboljela COVID, i dobila prvu dozu cjepiva, dobiti COVID potvrdu, po kojim uvjetima i na koji period, iz Stožera Civilne zaštite je odgovoreno kako EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom (sedam mjeseci). Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju može zatražiti osoba koja je preboljela bolest COVID 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.