Obavijesti

News

Komentari 6

Turska je deaktivirala minu u moru sjeverno od Istanbula

Turska je deaktivirala minu  u moru sjeverno od Istanbula

Turska je vojska u subotu deaktivirala minu pronađenu u moru sjeverno od Istanbula, za koju Rusija tvrdi da je, uz još nekoliko takvih objekata, doplutala iz ukrajinskih luka

Turski je ministar obrane Halusi Akar rekao da je riječ o starijem tipu mine i da je vezano za njen pronalazak u kontaktu i s ruskim i s ukrajinskim vlastima.

“Naš je tim deaktivirao minu za koju je utvrđeno da je stariji tip. Pomorske snage nastavljaju raditi i budno paziti”, rekao je ministar Akar u televizijskoj izjavi.

Deaktivacija je popraćena eksplozijom. Reutersov izvor rekao je da se čuo snažan prasak u blizini naselja Rumelifeneri, koje se nalazi na obali, te da su na tom području viđeni brodovi, vojni avioni i helikopteri.

Turska pronašla 'predmet sličan mini' kako pluta blizu Crnog mora
Turska pronašla 'predmet sličan mini' kako pluta blizu Crnog mora

Drugi svjedok je naveo da je prema tom području ranije iz Istanbula krenuo minolovac.

Minu su prvi, u gornjem dijelu Bosporskog tjesnaca, uočili ribari i o tome obavijestili obalnu stražu koja je potom poslala radio upozorenja plovilima u blizini.

Mina je bila vidljiva na površini mora i nosili su je valovi. Ronilački tim odmah je po dojavi započeo istragu.

Turska na Crnom moru dijelu granicu s Rusijom i Ukrajinom, koje su u sukobu nakon ruske invazije započete prošlog mjeseca.

Turska: 'Rusija i Ukrajina bliže su primirju, ako ne odustanu od dosadašnjeg napretka...'
Turska: 'Rusija i Ukrajina bliže su primirju, ako ne odustanu od dosadašnjeg napretka...'

Glavna ruska obavještajna agencija priopćila je u ponedjeljak da je nekoliko mina otplutalo u more nakon što su se odvojile od kabela u blizini ukrajinskih luka, no Ukrajina je ove tvrdnje odbacila kao dezinformacije i pokušaj zatvaranja dijelova mora.

Crno more je glavna pomorska arterija za prijevoz žita, nafte i naftnih derivata. Povezano je s Mramornim i Sredozemnim morem preko Bospora koji prolazi kroz središte Istanbula, najvećeg turskog grada sa 16 milijuna stanovnika.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<