Obavijesti

News

Komentari 3

Turska u Ankari ima vrhunski centar za katastrofe: 'Bili smo na liniji kad ih je krenulo tresti'

Turska u Ankari ima vrhunski centar za katastrofe: 'Bili smo na liniji kad ih je krenulo tresti'
9

Turci katastrofom upravljaju iz centra AFAD u Ankari kojeg je prošle godine posjetio i tim iz Hrvatske. Poseban centar ima i Crveni polumjesec koji koristi umjetnu inteligenciju za slanje mobilnih ekipa na teren

VIDEO

Baš sam pričao s kolegama iz Turske kad je udario drugi potres od više od 7 stupnjeva po Richteru. Oni su u Ankari i tresli su se. Nismo dugo pričali, no znam da im je velik kaos, aktivirali su sustav Copernicus te bi uskoro trebali dobiti i snimke, rekao nam je Igor Magdalenić iz Hrvatske udruge kriznog menadžmenta.

Njegov tim je prošle godine posjetio turski AFAD Disaster and Emergency Management Centre, odnosno centar za krizni menadžment. U jednoj dvorani nalaze se predstavnici doslovno svih hitnih službi, kao i predstavnici ministarstava. Zajedno koordiniraju ekipe, a u ponedjeljak ujutro posjetio ih je i sam predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je držao govor.

- Oni su već ujutro imali jako dobru procjenu posljedica katastrofe. Znali su da im je srušeno oko 1700 zgrada, koliko je mrtvih i ozlijeđenih. Jako brzo dolaze do podataka što je važno u planiranju logistike - kaže Magdalenić. Dodao je kako je građevine ovaj drugi jaki potres doslovno dotukao. To je situacija, kaže, kakve smo se mi bojali u Zagrebu. Imali smo sreće, za razliku od njih no Turci su se za takve situacije pripremali najmanje 30 godina.

- On imaju puno više novca od nas i ozbiljno su pristupili problemu. Imaju jasne seizmičke karte i na ugroženom području vi morate imati osiguranje građevina za potrese - kaže Magdalenić. Ono što im trenutno otežava je zimski period. U dijelovima zemlje je jako hladno i ima snijega što će utjecati i na daljnje akcije. Magdalenić je imao i uvid u primjer Plana smanjenja rizika na području Gaziantepa, grada na potresom pogođenom području, koji u svom sastavnom dijelu odmah ima i predviđeni plan obnove. Na fotografiji se vide planirani tipovi građevina građenih na potresom pogođenom području.

- Već sad ju javili stanovništvu da šalju SMS poruke te da ne zovu ljude jer im je mobilna mreža pred pucanjem. Ono što oni imaju, a kod nas ne postoji je poseban direktorat za komunikacije koji koordinira sve službene izjave javnih tijela te se bavi i kontrolom glasina. Jako su brzi u radu i imaju posebnu zadaću u smirivanju situacije - kaže Magdalenić.

Pohvalio je i njihovu organizaciju Crvenog polumjeseca koja je utrenirana i opremljena za najgore katastrofe.
- Imaju 70 mobilnih timova koji su odmah spremni za akciju. Svi su opremljeni satelitskim telefonima pa ne ovise o infrastrukturi. Turska je i velik proizvođač šatora. Mogu ih napraviti 500 dnevno i znam da imaju sam materijal spreman za zbrinjavanje velikog broja ljudi - kaže Magdalenić. Njihov krizni centar također je nešto o čemu naši mogu samo sanjati.

 

Ono u čemu su posebni jest da koriste umjetnu inteligenciju pri obradi procjene posljedica u planiranju potreba za mobilne timove.

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije