Obavijesti

News

Komentari 3

Turska u Ankari ima vrhunski centar za katastrofe: 'Bili smo na liniji kad ih je krenulo tresti'

Turska u Ankari ima vrhunski centar za katastrofe: 'Bili smo na liniji kad ih je krenulo tresti'
9

Turci katastrofom upravljaju iz centra AFAD u Ankari kojeg je prošle godine posjetio i tim iz Hrvatske. Poseban centar ima i Crveni polumjesec koji koristi umjetnu inteligenciju za slanje mobilnih ekipa na teren

VIDEO

Baš sam pričao s kolegama iz Turske kad je udario drugi potres od više od 7 stupnjeva po Richteru. Oni su u Ankari i tresli su se. Nismo dugo pričali, no znam da im je velik kaos, aktivirali su sustav Copernicus te bi uskoro trebali dobiti i snimke, rekao nam je Igor Magdalenić iz Hrvatske udruge kriznog menadžmenta.

Njegov tim je prošle godine posjetio turski AFAD Disaster and Emergency Management Centre, odnosno centar za krizni menadžment. U jednoj dvorani nalaze se predstavnici doslovno svih hitnih službi, kao i predstavnici ministarstava. Zajedno koordiniraju ekipe, a u ponedjeljak ujutro posjetio ih je i sam predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je držao govor.

- Oni su već ujutro imali jako dobru procjenu posljedica katastrofe. Znali su da im je srušeno oko 1700 zgrada, koliko je mrtvih i ozlijeđenih. Jako brzo dolaze do podataka što je važno u planiranju logistike - kaže Magdalenić. Dodao je kako je građevine ovaj drugi jaki potres doslovno dotukao. To je situacija, kaže, kakve smo se mi bojali u Zagrebu. Imali smo sreće, za razliku od njih no Turci su se za takve situacije pripremali najmanje 30 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- On imaju puno više novca od nas i ozbiljno su pristupili problemu. Imaju jasne seizmičke karte i na ugroženom području vi morate imati osiguranje građevina za potrese - kaže Magdalenić. Ono što im trenutno otežava je zimski period. U dijelovima zemlje je jako hladno i ima snijega što će utjecati i na daljnje akcije. Magdalenić je imao i uvid u primjer Plana smanjenja rizika na području Gaziantepa, grada na potresom pogođenom području, koji u svom sastavnom dijelu odmah ima i predviđeni plan obnove. Na fotografiji se vide planirani tipovi građevina građenih na potresom pogođenom području.

- Već sad ju javili stanovništvu da šalju SMS poruke te da ne zovu ljude jer im je mobilna mreža pred pucanjem. Ono što oni imaju, a kod nas ne postoji je poseban direktorat za komunikacije koji koordinira sve službene izjave javnih tijela te se bavi i kontrolom glasina. Jako su brzi u radu i imaju posebnu zadaću u smirivanju situacije - kaže Magdalenić.

Pohvalio je i njihovu organizaciju Crvenog polumjeseca koja je utrenirana i opremljena za najgore katastrofe.
- Imaju 70 mobilnih timova koji su odmah spremni za akciju. Svi su opremljeni satelitskim telefonima pa ne ovise o infrastrukturi. Turska je i velik proizvođač šatora. Mogu ih napraviti 500 dnevno i znam da imaju sam materijal spreman za zbrinjavanje velikog broja ljudi - kaže Magdalenić. Njihov krizni centar također je nešto o čemu naši mogu samo sanjati.

 

Ono u čemu su posebni jest da koriste umjetnu inteligenciju pri obradi procjene posljedica u planiranju potreba za mobilne timove.

 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'