Obavijesti

News

Komentari 5

'Tvrdnje da je Rusija zatražila vojnu pomoć su dezinformacija'

'Tvrdnje da je Rusija zatražila vojnu pomoć su dezinformacija'

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Peking snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije. Kinezi tvrde da Rusi nisu zatražili pomoć

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u ponedjeljak kao "dezinformaciju" izjave američkih dužnosnika da se Moskva obratila Pekingu za pomoć u vojnoj opremi kako bi nastavila invaziju na Ukrajinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Krater na Jarunu je zatrpan

Pokretanje videa ...

Kina je takve američke tvrdnje opovrgnula tijekom redovitog brifinga za novinare u ponedjeljak u Pekingu.

Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, izvijestili su u nedjelju Financial Times i Washington Post, pozivajući se na američke dužnosnike.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji se u ponedjeljak sastaje u Rimu s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, rekao je da će Peking "apsolutno" snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom", i Kina pojačale su suradnju pošto su se našle pod snažnim pritiskom Zapada zbog ljudskih prava i niza drugih pitanja.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.

Washington Post navodi da neidentificirani američki dužnosnici nisu naveli vrstu oružja koja je zatražena niti kako je Kina odgovorila.