Obavijesti

News

Komentari 129

Tvrtka koja upravlja državnim stanovima: U stan za ministra Banožića smo uložili 117.000 kn

Tvrtka koja upravlja državnim stanovima: U stan za ministra Banožića smo uložili 117.000 kn

U podužem očitovanju tvrtka Državne nekretnine koja upravlja i stanovima za službene potrebe nije nam odgovorila je li potrošila 54.000 kuna za kuhinju, koliko Banožić plaća najamninu, kao i niz drugih detalja

VIDEO

Tvrtka Državne nekretnine koja upravlja stanovima za službene potrebe i poslovnim prostorima, reagirala je na navode tjednika Nacional da je ministru obrane Mariju Banožiću dodijeljen stan u centru Zagreba na korištenje i da je za njega posebno uređen. 24sata su im poslali veoma detaljan upit, ali iz tvrtke koju vodi Renata Sabo nisu odgovorili na skoro ništa od pitanog. Ali su poslali niz drugih podataka koje nismo pitali.

Je li na kuhinju u stanu potrošeno 54.000 kuna i kakvo je opravdanje za to? Je li na zavjese potrošeno više od 7.000 kuna i zašto su kupljene? Je li za ostali namještaj potrošeno više od 70.000 kuna? Po kojim kriterijima i čijoj odluci je g. Banožić dobio baš taj stan?Koliko je utrošeno u njegovo uređenje i je li točno da je više od 200.000 kuna kako je objavio Nacional? Plaća li g. Banožić najamninu i ako da,  u kojem iznosu,? Plaća li redovno ili postoji dug?

Banožić si dodijelio prostrani stan u centru, potrošeno još 200.000 kn na uređenje?!
Banožić si dodijelio prostrani stan u centru, potrošeno još 200.000 kn na uređenje?!

To su pitanja na koja nije bilo odgovora. Osim na jedno. Ali indirektno. Napisali su da su u stan uložili 2019. godine 170 eura po četvornom metru. Nisu opisali odnosi li se to samo na građevinske radove, ali inače se kupnja namještaja, kuhinje i zavjesa ne računa u kvadratni metar uređenja stana u terminologiji koju koriste građevinari. Ali i podatak od 170 eura po četvornom metru se lagano može preračunati da je u je u stan uloženo nešto više od 117.000 kuna.

Njihovo reagiranje donosimo u cijelosti u nastavku.

Državne nekretnine d.o.o. odbacuju niz tendencioznih i neistinitih tvrdnji tjednika Nacional objavljenih 9. studenoga 2021. u članku naslova „Kako je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice“.

U cilju istinitog informiranja javnosti o radu društva Državne nekretnine d.o.o. dostavljamo reagiranje na temu koju je obrađivao autor Nacionala Damir Petranović i neistinito prikazao informacije o ulaganjima u imovinu u vlasništvu RH kao i postupku dodjele stanova za službene potrebe. Kako bi javnost pa i autor razumjeli temu upravljanja i stavljanja imovine u funkciju i u cijelosti bili informirani, molimo objavu reagiranja kako je navedeno nižim očitovanjem. 

Cilj svakog pa i ovog trgovačkog društva je ostvarivanje dobiti. U 2019. neto dobit trgovačkog društva iznosila je rekordnih 38,7 milijuna kuna i ostvaren je rast od 73% u odnosu na 2018. te su smanjeni rashodi za 14% zahvaljujući planiranom i učinkovitom upravljanju imovinom iz portfelja Društva, odnosno stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu RH, pa tako i stanovima kategorija za službene potrebe. Zadatak trgovačkog društva je stavljati imovinu RH u funkciju i ulagati u imovinu RH, pa tako i u stanove za službene potrebe i popunjavanje njihovih kapaciteta u cijelosti jer se za stanove svim korisnicima naplaćuje boravak u stanu sukladno propisanim naknadama.

Društvo na 31. 12. 2018. i na 31. 12. 2019. ukupno upravlja sa 133 stana za službene potrebe koji se dodjeljuju korisnicima s pravom korištenja sukladno propisima i primjenjivoj Uredbi Vlade RH (Narodne novine 127/13). Prema javno dostupnom Planu poslovanja za 2019. ulagano je u nekretnine u vlasništvu RH te je javno dostupan podatak da je iz dobiti trgovačkog društva 2019. između ostaloga uloženo i oko 2.1 milijun kuna u stanove za službene potrebe, dok je u predmetni stan uloženo 170 €/m2. 

Kako na ostalim službenim stanovima tako i na predmetnom službenom stanu vršeni su građevinski, tehnički, obrtnički i drugi potrebni radovi (javno dostupan podatak) ovisno o početnom stanju nekretnine o čemu je ovisila i visina ulaganja u pojedinu nekretninu. Stanovi nisu luksuzno opremljeni pa tako niti predmetni stan, već standardnom opremom iz trgovačkih lanaca Pevec, Ikea i Emmezeta... Dio stavaka koji se nalaze u javno dostupnom Registru ugovora o javnoj nabavi, a koje autor članka prikazuje kao troškove na navedenom stanu, nisu povezani s predmetnim stanom.

Porezni obveznici nisu platili ulaganja u nekretnine niti opremanje istih. Novac koji je uložen u povećanje vrijednosti imovine RH, sprečavanje od propadanja i produljenja vijeka trajanja, kako drugih oblika tako i oblika stanova za službene potrebe, dolazi iz dobiti trgovačkog društva, a ne iz proračuna RH. Društvo nije proračunski korisnik, a 2019. je ukupno doprinijelo proračunu RH s oko 43 milijuna kuna, a pandemijske 2020. oko 50 milijuna kuna.

Trgovačko društvo ne uređuje stanove izvanredno i na način kako je Nacional netočno sugerirao objavljenim člankom već se kontinuirano provode obnove, ulaganja i uređenja imovine prema planovima poslovanja i planovima nabave koji su javno dostupni pa tako i za 2019. Društvo ne ulaže u korisnika stana već ulaže u imovinu u vlasništvu RH i podiže vrijednost, pa tako i predmetnog stana, do ispunjenja pretpostavki za komercijalizaciju sukladno odlukama vlasnika. Aktualni korisnik u nekom trenutku će napustiti predmetni stan te će ga koristiti drugi korisnik sukladno pravu koje im pripada prema primjenjivoj Uredbi o mjerilima i kriterijima za dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave te drugih osoba. Predmetnim stanom se, ukoliko vlasnik tako odluči, može raspolagati i prodajom na javnom natječaju kada će direktni prihod proračuna RH biti veći jer je nekretnina na poželjnoj tržišnoj lokaciji, u funkciji i održavana, a oprema i namještaj ostaju u vlasništvu Društva i tada se nastavljaju koristiti u bilo kojem stanu za službene potrebe.

Član uprave- direktor trgovačkog društva nema mogućnost niti dodjeljuje niti donosi odluke o dodjeli na korištenje stanove za službene potrebe. Korisnici sukladno uredbi Vlade RH imaju pravo na određenu kategoriju stana. Predmetni stan je dodijeljen prema uredbi o mjerilima i kriterijima sukladno propisima.

Člankom se također navodi da je 2019. bilo 360 praznih stanova, što je ukupan broj praznih stanova 2019., a ne stanova kategorije za službene potrebe. Društvo je 2019. na upravljanju imalo ukupno 133 stana kategorije za službene potrebe u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu, kao i popunjenost kapaciteta na 75% te stan u npr. Zadru nije na raspolaganju korisniku u Zagrebu. Stoga je broj praznih stanova statistički podatak te prazan stan za službene potrebe ne podrazumijeva da je isti odgovarajući za popunjavanje kapaciteta, da nije bilo u tijeku investicijsko i drugo ulaganje ili primopredaja stana.

Maliciozna i netočna je tvrdnja da se pokušalo prikriti ulaganje i opremanje predmetnog stana. Javna nabava nije cjepkana, a troškovi su knjiženi sukladno pravilima struke. Javna nabava se u svim slučajevima pa tako i ovome provodi sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku o jednostavnoj nabavi Društva (ovisno o iznosu predmeta nabave) sukladno Planu javne nabave (po predmetu nabave i po evidencijskom broju nabave) te se sukladno istima podaci javno objavljuju u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH i dostupni su javnosti kao i registar sklopljenih ugovora, planovi poslovanja i izvješća o poslovanju gdje se nalaze i podaci o stanovima za službene potrebe.

Društvo posluje zakonito i transparentno te su dokumenti koji su predstavljeni kao ekskluzivni zapravo planovi, izvješća i registri javno objavljeni i svi podaci lako dostupni zainteresiranoj javnosti, a od strane autora iz nama nepoznatih razloga, s neimenovanim izvorom na koji se poziva, predstavljeni tendenciozno i maliciozno narušavajući image Društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...