Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Tvrtka mu je propala, a on živi u nekadašnjem uredu

PREŽIVLJAVANJE: Ivan Turkalj (61) iz Zagreba propao je zbog dužnika, nije uspio naplatiti oko 4 mil. kuna te preživljava rasprodajom zaliha robe

Igor Kralj/Pixsell
Video: Igor Kralj/Pixsell
25 komentara

Zapošljavao je 18 ljudi, poslovao godinama s Hrvatskim šumama, švedskom Ikeom i drugima. Ivan Turkalj (61) iz Zagreba do prije četiri godine imao je uspješnu tvrtku. Od 1992. bavio se poslovima u drvnoj industriji, od uvoza hidrauličnih kranova iz Skandinavije do izvoza prerađenog drveta. Danas živi u nekadašnjem uličnom uredu od 60 “kvadrata”, koji je preuredio u stan. Preživljava prodajući stare zalihe robe: alate za sječu drva, ulja i maziva, rezervne dijelova i slično. Za našeg posjeta čekao je kupca.
- Za ovo ću dobiti pet tisuća kuna. Odmah idem platiti telefon, tako da mi ga ponovno uključe - rekao je Ivan pokazujući kutiju s alatom.
Ovog ekonomista pokopalo je što i većinu poduzetnika u Hrvatskoj - poslovni partneri nisu plaćali svoje obveze. Ostali su mu dužni oko četiri milijuna kuna. Kriza je, kaže Ivan, prema vrhuncu krenula 2001. Hrvatske šume su prepolovile sječu šuma. Ostao je bez izvora prihoda jer je do tada živio uglavnom od izvoza.
- Uvoz je bilo teško naplatiti. Najprije je plaćanje bilo 30 dana pa 60 dana, a na kraju uopće ne bi ispoštovali ugovore. Znali su uzimati robu na čekove bez pokrića. Otišao sam u stečaj, isplatio radnike i obveze prema državi. Danas preživljavam i ne vjerujem da će u sljedećih nekoliko godina biti bolje - ispričao je Ivan i ponudio nas kolačima od cimeta koje je ispekao večer prije. Dodao je da je na vrhuncu posla, u sezoni sječe (šest mjeseci na godinu), znao na prerađenom drvetu okrenuti više od dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka (danas oko milijun eura).
Ivan jednom na tjedan obilazi Zavod za zapošljavanje i šalje molbe, ali od posla ništa. Smatra da ga nitko ne želi zaposliti, iako je stručnjak u svojem poslu, jer im je prestar.


JOŠ NISU OBJAVILI BROJ NEZAPOSLENIH
U siječnju je na burzi 300.000 nezaposlenih. U HZZ-u će to objaviti za nekoliko dana, ali kažu da ništa ne skrivaju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message