News

Komentari 2

U 2019. kategorizirano je 56 novih hotela, kampova i marina

U 2019. kategorizirano je 56 novih hotela, kampova i marina

Od ukupno 56 novih hotela, kampova i marina, kategoriziranih tijekom 2019. najveći broj novih objekata, njih čak 30, kategoriziran je visokom kategorijom, odnosno s četiri i pet zvjezdica

U Hrvatskoj je 2019. kategorizirano 56 novih hotela, kampova i marina, a iz Ministarstva  turizma najavljuju nove investicije u hrvatski turizam, čemu će pridonijeti i donošenje dvaju zakona - Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i novog cjelovitog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Od ukupno 56 novih hotela, kampova i marina, kategoriziranih tijekom 2019. najveći broj novih objekata, njih čak 30, kategoriziran je visokom kategorijom, odnosno s četiri i pet zvjezdica, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva turizma.

Ministarstvo koje provodi kategorizaciju ugostiteljskih i turističkih objekata iz skupina: hoteli, kampovi i luke nautičkog turizma, u 2019. godini kategoriziralo je i 36 hotela, kampova i marina koji su povećali svoje kapacitete i/ili povećali kategoriju, odnosno broj zvjezdica/sidara. 

„Hrvatska Vlada je prepoznala važnost koju turizam ima za napredak, demografsku održivost i povećanje životnog standarda u lokalnim zajednicama. Zato od početka mandata stavljamo naglasak na jačanje kvalitete turističke ponude i produljenje aktivnosti na cijelu godinu. U proteklih nekoliko godina postigli smo iznimne rezultate u vidu turističkog prometa, ali što je još važnije, konstantno se povećavaju prihodi od turizma i privlačimo sve veći broj investicija", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Ocjenjuje kako je otvaranje novih hotela, kampova i marina u 2019., od kojih je većina kategorizirana najvišim standardima kvalitete od 4 i 5 zvjezdica, dokaz da su u Ministarstvu postavili kvalitetan okvir za održivi razvoj hrvatskog turizma koji će dati poticaj privlačenju gostiju različitih interesa i povećanju potrošnje kroz veći dio turističke godine.

Otvorena 43 nova hotela

Ministarstvo turizma kategoriziralo je u 2019. 43 nova hotela s 3.948 kreveta dok je 26 hotela povećalo kapacitete i/ili kategoriju. Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica kategorizirano je 26 novih hotela. Najveći broj novih hotela kategoriziran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13), Primorsko-goranskoj županiji (6), Gradu Zagrebu (6) i Istarskoj županiji (5). U kontinentalnim županijama u 2019. godini kategorizirano je ukupno 5 novih hotela. 

Više od 3.000 novih kamp mjesta

Tijekom 2019. Ministarstvo je kategoriziralo i 10 novih kampova s ukupno 3.252 kamp mjesta od čega 4 nova kampa visoke kategorije s 4 i 5 zvjezdica. Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadarskoj županiji (4 kampa s 485 kamp mjesta) i Istarskoj županiji (2 kampa s 280 kamp mjesta), a 2 nova kampa u 2019. godini otvorena su na kontinentu (Krapinske toplice i Vrhovine u Lici).

Osim novih kampova, još je 9 kampova u 2019. godini povećalo broj zvjezdica (2) ili povećalo kapacitete (7).

Otvorene prve dvije marine s kvalitetom '5 sidara' 

Lani su otvorene  i tri nove marine s ukupno 774 veza od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete '5 sidara'. Po jedna nova marina kategorizirana je u Primorsko – goranskoj županiji (Cres), Dubrovačko – neretvanskoj županiji (Dubrovnik) i Istarskoj županiji (Medulin) dok je marini u Rovinju koja u ponudi ima 192 veza povećan standard kvalitete na '5 sidara'. 

Nastavak pozitivnog trenda investiranja u hrvatski turizam očekuje se i ove godine, posebice zbog donošenja dvaju zakona koji će pridonijeti poboljšanju investicijske klime.

Riječ je o Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je upućen u proceduru Vlade RH te novom cjelovitom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama s planom upućivanja u proceduru Vlade RH u 2020.godini, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

Najčitaniji članci