Obavijesti

News

Komentari 4

U 55 dana s protezom će proći 1100 km, od Prevlake do Istre

U 55 dana s protezom će proći 1100 km, od Prevlake do Istre
2

Damir Šimunić(46) je na razminiravanju 2008. izgubio stopalo.No, nije izgubio duh. Dobio je protezu, puno planinari, a prvi je čovjek s protezom koji se odvažio na zahtjevnu planinarsku rutu Via Adriatica TraiL

VIDEO

- Sretan sam i uzbuđen što sam nakon male odgode zbog pandemije, krenuo na ovu veliku avanturu. Savladavanje ove staze osobno bi mi puno značilo, jer bih svoje granice pomaknuo na višu razinu. No, moj najveći uspjeh bit će ako ću i jednog čovjeka, bio on s invaliditetom ili ne, potaknuti na buduću aktivnost u prirodi, govori Damir Šimunić (46), bivši pirotehničar iz Karlovca i ambasador Ottobock Adria.  Trenutno prolazi kroz Via Adriatica Trail, 1100 kilometara dugu planinsku stazu koja se proteže od Prevlake na jugu Hrvatske do rta Kamenjak koju je nakanio prohodati u 55 dana i tako postati prvi čovjek s protezom kojem je to uspjelo.

U prvih devet dana prohodao je čak tri dionice ukupne duljine 250 kilometara - od rta Oštra na Prevlaci do Ploča. Sada ga očekuje četvrta dionica, uspon na Biokovo.
-Impresioniran sam dobrotom trail angela koji su mi pomagali na prve tri dionice te podrškom planinarskih društava. Ova staza je i izazov za protetičko pomagalo jer ga nikada nisam u kontinuitetu koristio na tako zahtjevnom terenu na kojem može doći do nepredviđenih situacija - govori Damir koji se veseli što će upoznati dobar dio Hrvatske, a pritom uživati u prirodi i razgledavanju kulturno-povijesnih znamenitosti. Njegova proteza Triton izrađena je od karbona radi ekstremnih naprezanja i po svojoj konstrukciji pogodna za prilagodbu po neravnim terenima po kojima će uglavnom i hodati.


Damir je stopalo izgubio 2008. godine, dok je razminiravao teren. Ubrzo nakon nesreće spojio se sa stručnjacima iz Ottobock Adrie, tvrtke koja proizvodi protetička i ortotička pomagala za ljude s invaliditetom. Ubrzo je dobio adekvatno protetičko pomagalo. Vrlo je aktivan i često planinari u zemlji i inozemstvu.

- Naša suradnja traje od 2008., praktički od prvih koraka s protetičkim pomagalom. Pratili smo ga na planinarskim turama u Aziji i Africi, kako i u ovom najvećem izazovu. Kada je spomenuo da želi prehodati Via Adriaticu, prvo smo razmišljali o sigurnosti, udobnosti i izdržljivosti proteze. To smo s određenom optimizacijom vjerujem i postigli  rekao nam je Tomislav Švigir bacc Protetike i ortotike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Budući da je staza vrlo zahtjevna i traži puno fizičke aktivnosti u kratkom periodu, tehničari Ottobock Adrie stalno su u kontaktu s Damirom kako bi mu pružili potporu u slučaju nezgode na stazi.

Damir mora jako paziti da se ne ozlijedi, jer će više tjedana u kontinuitetu biti pod opterećenjem od 25 kilograma. S obzirom na to da je opskrba hranom i vodom na nekim dijelovima staze otežana, pomažu mu planinarski entuzijasti, trail angeli, ali i HGSS i planinarska društva.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji