Obavijesti

News

Komentari 226

Canjugu doveli na ispitivanje u Uskok, odvjetnik Puklina: 'On je iznio obranu i negirao optužbe'

Canjugu doveli na ispitivanje u Uskok, odvjetnik Puklina: 'On je iznio obranu i negirao optužbe'

Uhićena je bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin. Sumnja se da je tužiteljica Canjugi davala informacije u predmetu Agrokor

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21:56

U prostorijama USKOK-a nešto prije 21 sat završeno je ispitivanje Piruške Canjuge.

- Moja klijentica Piruška Canjuga dala je obranu, vrlo kratku obranu koja je tajna i ne mogu ju reproducirati ali u svakom slučaju ona ej porekla izvršenje kaznenog djela. Zamjenik šefice USKOKa je rekao da će sad vidjeti hoće li tražiti pritvor ili ne. To je sad na njima, mi smo bili zadnji koji smo saslušani i sad ćemo vidjeti idemo li na sud ili ne. Ne znam što će oni tražiti ali moja je procjena da nema elemenata za zatvor. Ne mogu reći što je rekla ali kao što sam rekao prije ispitivanja: ona kaže da ne poznaje ljude koji su suomnjičenici, nikad ih nije vidjela i nikad s njima nije razgovarala pa ih nije mogla ni potaknuti na kazneno djelo. Isto tako, sve informacije koje ima o slučaju (Afera Agrokor) je dobila od mene jer sam ja vrlo rano kopirao i dobio spis, pa sve što zna, zna od mene - rekao je njen odvjetnik Anto Nobilo. 

Sad je na USKOK-u da zatraži istražni zatvor za one osumnjičene za koje procjenjuju da treba, a odluka suca istrage očekuje se u srijedu. DORH će o svemu izvijestiti javnost priopćenjem.

UŽIVO ISPRED USKOKA
20.12

Pirušku Canjugu su oko 20 sati doveli na ispitivanje u USKOK. 

19.50

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Mirele Alerić Puklin i njezinog supruga Gorana Puklina rekao je kako je Goran Puklin vrlo opširno iznio svoju obranu. 

- Vrlo detaljno objasnio je svoju ulogu u svemu, sve u svemu, negirao je optužbe. Tereti ga se na poticanje za zlouporabu položaja njegove supruge, sudjelovanje u kriminalnim radnjama vezanim u Hrvatsku Lutriju i jedno za tvrtku u kojoj se sad nalazi - rekao je. 

Poručio je kako smatra da će Uskok teško dokazati krivnju.

- Mislim da vrlo teško možemo očekivati osuđujuću presudu. Što se tiče istražnog zatvora, nije još zatražen - rekao je. 

16.13

Milanović o uhićenjima: To je blamaža DORH-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u utorak uhićenja vezana za slučaj Agrokor, među kojima i bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirele Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, ocijenivši to "blamažom DORH-a".

"To je blamaža DORH-a. Potpuno je očito da su koristili vještake koje nisu smjeli koristiti. To zove 'mistrial' u Americi, taj postupak se prekida i ide ispočetka, ali je i tajming interesantan. Kako se to obično kaže, rade nešto da bi nešto prikrili", rekao je Milanović novinarima nakon sudjelovanja na dodjeli nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost".

Ili Laptoš ili Marušić ne govori istinu

Dodao je kako su prošla dva dana od "zabrinjavajućih, kontradiktornih izjava" Tamare Laptoš, nekadašnje ravnateljice Uskoka a danas europske tužiteljice, i njezine nasljednice u Uskoku Vanje Marušić o slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac.

"Netko od njih dvije govori totalnu neistinu. Ako to govori Laptoš, treba pitati zašto, ali ne vidim posebnog razloga da to radi. Ako Uskok, odnosno DORH govori neistinu, za što imaju razloga i motiva, onda trebaju otići odmah", poručio je Milanović.

Ističući kako njegova ocjena nije pritisak na pravosuđe, Milanović je ocijenio da je "ono malo povjerenja što postoji u institucije razbijeno kao kineska vaza i ne može ga više nitko zalijepiti".

Prema riječima Laptoš, OLAF je preuzeo predmet na kojem DORH nije radio ništa, dodao je Milanović, a radi se, prema navodima istrage, o nezabilježenoj pljački EU fondova od osobe koja je bila na čelu tog sustava.

"Pitanje je zašto je slučaj u DORH-u bio mrtav. Nije se radilo ništa, vjerojatno da se nekoga zaštiti", kaže Milanović.

Katastrofalna greška u slučaju Agrokor

Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu u slučaju Agrokor, a Milanović je ocijenio kako je napravljena katastrofalna greška angažiranjem vještaka u sukobu interesa.

"Onaj tko je to u DORH-u odlučio, treba promijeniti posao. To je od početka bilo osuđeno na propast, blamažu. Što su mislili, da Todorićevi odvjetnici neće primijetiti? Pa to se vidi s mjeseca, to je servirano obrani", rekao je predsjednik.

Na komentar novinarke kako to nema veze s vještačenjem već uhićenjem tužiteljice, odgovorio je da "sve ima veze jedno s drugim". 

"Ja vam govorim da imamo slučaj star dva dana koji se tiče njezinih pretpostavljenih, ravnateljice USKOK-a i šefice DORH-a. Oni su kao vojska, to nije sud gdje suci sude neovisno, oni su monokratski, čelna osoba je zapovjednik, ne polaže nikome račune. U tom je smislu ravnateljica Uskoka jedan od zamjenika šefice DORH-a, ali ipak posebno izdvojen zbog specifičnosti ureda", objasnio je.

Sve ide istom vertikalom, to je sustav u kojem na kraju odlučuje jedna osoba kod koje se svi podaci slijevaju. "To je nekad Bajić, onda Cvitan pa sad ova zadnja osoba za koju sam upozoravao na kakav je način došla i u kakvim okolnostima, temeljem namještenog javnog poziva, koja se u životu nije bavila kaznenim pravom", rekao je Milanović pritom misleći na glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek.

O covid potvrdama: Nećemo maltretirati ljude

Ocijenio je kako to nije bio dobar znak, a "ovo od prekjučer" je grozan znak. 

"Imamo bivšu ravnateljicu Uskoka koja je k'o za vraga došla na čelo zagrebačkog OLAF-a, koji je predmet preuzeo nakon što dvije godine DORH nije radio ništa. Netko očito ima interes da se to zataška", ponovio je Milanović.

Što se tiče uvođenja obveznih covid potvrda i u Uredu predsjednika, Milanović je odgovorio: "Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude".

Komentari 226