News

Komentari 64

U akvatoriju Pule i Medulina pronađene još dvije žive periske: 'Radost je ogromna!'

U akvatoriju Pule i Medulina pronađene još dvije žive periske: 'Radost je ogromna!'

'Do sada smo pronašli i zaštitili sedam živih periski. Svim preživjelim periskama smo davali ženska imena, pa sam ovu zadnju koju sam pronašao u Medulinu nazvao Nela'

Nakon periske Ulike, pronađene u sklopu akcije čišćenja podmorja Fratarskog otoka, pronađena je i Nela.

Nelu je pronašao Frano Glavaš, član Ronilačkog kluba Centar iz Medulina, uz zapadnu obalu poluotoka Kašteja u Medulinu na dubini od dva metra. Visoka je 32 cm, brzim zatvaranjem je dobro reagirala na vanjski podražaj, a vidljiv i ovogodišnji rast ljušture.

POGLEDAJTE VIDEO: Pronađene su još dvije žive periske

- Prije dvije godine u svakoj uvali je bilo bezbroj periski i onda je neki parazit došao u Jadransko more i rijetko koja da je preživjela - rekao nam je Frano i dodao:

- Mi ronimo godinu dana i zimi i ljeti. Milijuni uginulih periski leže na dnu i onda smo prilikom pretraživanja naišli na prvu živu! Radost je bila prevelika. Čuli smo se sa ljudima iz Aquariuma u Puli pa su nam rekli da ih moramo zaštiti kavezima što smo i napravili. 

Članovi ronilačkog kluba daju sve od sebe da zaštite preživjele periske i omoguće oporavak njihove vrste.

- Periske će uskoro izbacivati mlađ iz sebe pa ćemo mi ronioci oko živih periski postavljati mrežaste vrećice da se mlađ zaustavi na tim, takozvanim kolektorima - objasnio nam je Frano.

Članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina od jeseni 2020. godine sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana u potrazi za preživjelim primjercima plemenite periske. Do sada su ih pronašli sedam: Taru, Saru, Maru, Pinu, Klaru, Uliku i Nelu.

- Do sada smo pronašli i zaštitili sedam živih periski. Dajemo im ženska imena, pa sam ovu zadnju koju sam pronašao u Medulinu nazvao Nela - rekao nam je Frano.

Najčitaniji članci