Obavijesti

News

Komentari 224

'Mi u gornjem dijelu autobusa smo imali sreće. Ali, oni koji su bili dolje... To je bio masakr'

'Mi u gornjem dijelu autobusa smo imali sreće. Ali, oni koji su bili dolje... To je bio masakr'
8

U nedjelju ujutro na autocesti kod Slavonskog Broda s ceste je sletio kosovski autobus. U nesreći je poginulo deset ljudi, više ljudi je ozlijeđeno...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.45

Premijer Kosova Albin Kurti stigao je oko 20 sati u Slavonski Brod. Dočekao ga je premijer Andrej Plenković te su zajedno posjetili putnike ozlijeđene u strašnoj nesreći kosovskog autobusa, u kojoj je život izgubilo 10 ljudi.

Potom su dali izjave za medije. 

Albanski premijer izrazio je sućut obiteljima stradalih, a ozlijeđenima poželio brzo ozdravljenje.

"Ovo je težak dan za naš narod", rekao je premijer Kurti i zahvalio premijeru Plenkoviću na pomoći. Kazao je kako je posjetio sve putnike smještene u slavonskobrodskoj bolnici pa i one na intenzivnoj njezi. 

24sata

"Tu sam sa suradnicima, tu smo da budemo zajedno s našim sugrađanima koji su doživjeli tešku nesreću", rekao je. 

Obratio se i premijer Plenković i zahvalio pilotima Hrvatske vojske koji su dovezli kosovskog premijera u Hrvatsku. Ponovno je zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama i pripadnicima žurnih službi na brzoj reakciji. 

"Nadam se da će maksimalni napori hrvatskih liječnika omogućiti da se ozlijeđeni brzo oporave. Mi ćemo pomoći koliko god treba", rekao je premijer Plenković i kazao kako kosovski premijer želi obići i putnike iz autobusa koji nisu ozlijeđeni. 

20.35

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević nalazi se u Slavonskom Brodu i za Dnevnik Nove TV je rekla da je+ u tamošnjoj bolnici 42 putnika.

"Dvoje od njih su na intenzivnoj njezi, a tijekom dana je operirano pet ljudi. Jedna osoba je u Klinici za traumatologiju u Zagrebu", rekla je Grba Bujević dodavši kako su dvije osobe koje su na odjelu intenzivne njege životno ugrožene.

"14 osoba ima teže ozljede, ostalo nisu teške ozljede i za njih se sutra i prekosutra planira otpust iz bolnice“, rekla je Grba Bujević.

Kazala je da je 15 osoba iz autobusa u smještaju nedaleko od Slavonskog Broda.

"Svi o njima brinemo. Vlada RH je ponudila svu pomoć kosovskom veleposlaniku. Dogovara se i prijevoz nakon otpusta iz bolnice, ovisno o dolasku njihovih obitelji i tu trebamo biti oprezni", kazala je.

Objasnila je kako je psihološka pomoć za djecu iz autobusa je počela odmah po primitku u bolnicu, a tijekom dana su ju dobili i svi kojima je bila potrebna.

Zahvalila je i jednom građaninu Slavonskog Broda koji govori albanski jezik i koji se čitav dan stavio na raspolaganje.

19.00

U Pansionu Antonio u slavonskobrodskom naselju Brodsko Vinogorje smješteno je četrnaestero preživjelih i neozlijeđenih iz stravične nesreće.

- Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dolje... to je bio pravi masakr. Gotovo svi putnici u šest ujutro su u autobusu spavali. Još uvijek mi nije jasno kako se dogodila tragedija tolikih razmjera. Prvo čega se sjećam nakon prevrtanja kada sam se probudio jest misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. No bilo je. Pomagali smo izvlačiti beživotna tijela. Uspio sam se javiti svojoj obitelji, svi su bili presretni - za SBplus kazao je Fidan Hajdari iz Kosova koji radi i živi u Njemačkoj, smogavši snage da u svojoj boli zahvali brodskoj policiji i zdravstvenim djelatnicima koji su učinili sve kako bi im pomogli.

18.15

Premijer Andrej Plenković posjetio je slavonskobrodsku bolnicu i ozlijeđene u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju ujutro. 'Izražavam sućut obiteljima žrtava u ime hrvatske Vlade i u ime hrvatskog naroda', kazao je Plenković nakon zajedničkog posjeta ozlijeđenima s kosovskim veleposlanikom Gëzimom Kasapollijem i zastupnicom albanske nacionalne manjine Erminom Lekaj-Prljaskom.

'Zahvalio bih se i svim službama koje su uložile maksimalne napore da se pomogne onima koji su ozlijeđeni. Da okupimo i sve pouzdane informacije na jednom mjestu. Očekujemo premijera Kosova gospodina Kurtija koji će doći osobno vidjeti ljude', dodao je Plenković i nastavio: 'Kasnije ćemo još vidjeti kako možemo pomoći. Od smještaja do troškova, pa i do sukcesivnog nastavka puta prema Kosovu'

'Putnici koji nisu u bolnici su zbrinuti, a za njih ćemo se brinuti dok god za to postoji potreba, zaključio je premijer.

17.35

Ramo Gashi iz autobusa za HTV je opisao potresan trenutak nesreće.

- Kad je puklo nešto u sekundi, vidio sam cijeli taj narod, cijelu livadu, dolje, taj kanal pored autoceste - rekao je Gashi.

Opisao je stravičan prizor koji je vidio. 

- Vidio sam ozlijeđene, umrle, vidio sam svašta, bez ruke, svašta sam vidio, svašta sam vidio - ispričao je za HTV Ramo Gashi, jedan od putnika iz autobusa.

Komentari 224