Obavijesti

News

Komentari 8

U Banjoj Luci skup za i protiv Dodika: 'Lopove, izdajniče!'

U Banjoj Luci skup za i protiv Dodika: 'Lopove, izdajniče!'
1

Tisuće ljudi okupile su se u četvrtak navečer u Banjoj Luci na protuvladinim demonstracijama i na odvojenom kontramitingu pristaša vlasti u Republici Srpskoj (RS)

VIDEO

Povod protuvladinim demonstracijama je nedavno usvojeni dokument o suradnji s NATO-om, a demonstrante i pristaše vlasti u parku u središtu Banje Luke razdvajao kordon policije.

U jednom dijelu parka okupili su se oni koje je na protuvladine prosvjede pozvala oporba, a u drugom oni koje su organizirale udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba i koje podupiru režim Milorada Dodika. 

Povod protuvladinom skupu su zbivanja u entitetskom parlamentu ranije ovog tjedna kada se u ozračju punom verbalnih sukoba uvreda i fizičkih obračuna raspravljalo o dokumentu koji određuje suradnju Bosne i Hercegovine s NATO-om.

Oporba tvrdi da dokument "Program reformi" vodi BiH ka članstvu u Sjevernoatlanskom savezu, dok vlast predvođena Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata to niječe i tvrdi da je prihvaćanjem dokumenta te planove zapravo zaustavila.

- Ovdje nema rješenja bez revolucije, poručio je na protuvladinom skupu Miladin Stanić, predsjednik kluba zastupnika oporbene Srpske demokratske stranke.

- Ovo je naša borba protiv šamaranja, nasilja i krivotvorenih dokumenata, dodao je zastupnik Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković kojega je na sjednici parlamenta fizički napao entitetski ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač.

Na jednom transparentu je pisalo "Nije vama žao što ste potpisali nego što smo mi saznali", čime su demonstranti aludirali na to da je parlament RS-a podupro Dodikovu odluku da kao član Predsjedništva BiH prihvati "Program reformi".

Na Dodikov račun su s protuvladinog prosvjeda izrečene brojne optužbe i uvrede poput onih da je "lopov", "izdajnik" i "diktator".

Sporna suradnja s NATO-om bila je tek povod za novo odmjeravanje snaga među najvećim parlamentarnim strankama, pri čemu se i vladajući i oporba u RS-u natječu oko toga tko će se pokazati privrženijim ideji o održanju vojne neutralnosti RS-a i savezništu sa Srbijom.

Nakon što je oporba početkom tjedna pozvala svoje pristalice na okupljanje, odmah su reagirali iz provladinih dragovoljačkih udruga i pozvali svoje članove na kontramiting.

Organizator provladinog skupa je udruga "Čast otadžbine" sa sjedištem u Beogradu koja okuplja bivše časnike vojske bosanskih Srba i dužnosnike iz razdoblja kada je njihov politički vođa bio osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Na taj je skup došao i Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, banjolučki gradonačelnik Igor Radojičić i ministar policije Lukač kojima su predstavnici različitih udruga davali potporu s govornice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.