Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

U Barceloni deseci tisuća na ulicama poručuju 'Ne bojim se'

Povorku predvode policajci, medicinsko osoblje i ostale službe koje su bile uključene u spašavanje građana prošli tjedan, a iza njih koračaju predstavnici političkih stranaka

People hold placards and flag as they take part in a march of unity after the attacks last week, in Barcelona, Spain
Foto: ALBERT GEA
6 komentara

Deseci tisuća ljudi okupili su se u subotu u Barceloni s porukom "Ne bojim se", devet dana nakon terorističkih napada džihadističke skupine, tzv. Islamske države (IS) u kojima je poginulo 15 osoba u španjolskoj pokrajini Kataloniji.

Povorku predvode policajci, medicinsko osoblje i ostale službe koje su bile uključene u spašavanje građana prošli tjedan, a iza njih koračaju predstavnici političkih stranaka. 

Građani od 18 sati hodaju središtem grada noseći katalonske zastave i transparente. 

U petak je sličan prosvjed protiv terorizma bio održan u primorskome gradiću Cambrilsu u kojemu je prošli tjedan ubijena jedna žena, a policija je vatrenim oružjem ubila petoricu napadača.

U povorci u Barceloni koju su u subotu organizirali katalonska vlada i gradska vlast Barcelone, sudjeluje i španjolski kralj Felipe VI. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je u petak građane da izađu na ulice u što većem broju i time jasno iskažu protivljenje terorizmu.

Okupljanje je organizirano i u katalonskom gradiću Ripollu gdje je živjela većina optuženih atentatora koji su napade prošli tjedan počinili kombijem i hladnim oružjem.

Za sudjelovanje u napadima optuženo je 12 muškaraca od kojih je osam poginulo, dvojica se brane sa slobode, a dvojica su u pritvoru bez prava na jamčevinu.

Za napad u Kataloniji odgovornost je preuzeo IS koji je u propagandnoj poruci istaknuo da je  napad izveden zbog sudjelovanja Španjolske u međunarodnoj koaliciji protiv kalifata što ga je IS proglasio 2014., na osvojenim dijelovima Iraka i Sirije.

Napadi u Barceloni i Cambrilsu ujedno su prvi napadi počinjeni u Španjolskoj nakon bombaških napada 2004. u madridskoj podzemnoj željeznici u kojima su ubijene 192 osobe.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message