Obavijesti

News

Komentari 58

U Zagrebu je 1053 novih slučajeva zaraze koronom

U Zagrebu je 1053 novih slučajeva zaraze koronom

Tijekom jučerašnjeg dana na cijepnim punktovima Grada Zagreba cijepljene su 2.294 osobe, od kojih 1.291 prvom dozom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.00

Britanski ministar zdravstva: 'Obavezno cijepljenje protiv koronavirusa nije nešto što će britanska vlada ikad razmatrati'

Obavezno cijepljenje protiv koronavirusa nije nešto što će britanska vlada ikad razmatrati, rekao je u nedjelju ministar zdravstva Sajid Javid.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme kad su diljem Europe prosvjednici izišli na ulice protiveći se strožim restrikcijama uslijed porasta broja zaraženih.

Austrija je najavila planove obaveznog cijepljenja dok se zemlja nosi s nižom procijepljenošću.

Samo dvije trećine njihove populacije su dosad cijepljene te je vlada rekla da će cijepljenje biti obavezno od 1. veljače.

Javid je rekao da je Britanija "sretna" što ima manje oklijevanja po pitanju cijepljenja od drugih zemalja.

Govoreći u BBC-jevoj emisiji "Andrew Marr Show", rekao je: "Na Austriji je, i drugim zemljama, da odluče što trebaju napraviti. Sretni smo što u ovoj zemlji, iako imamo oklijevanja po pitanju cijepljenja, to je manje nego što viđamo na drugim mjestima."

Dodao je: "Samo razmišljam praktično, uzimanje cjepiva trebalo bi biti pozitivan izbor. Ako ljudi oklijevaju, trebamo raditi s njima i ohrabriti ih. U smislu obaveznog cijepljenja za opću populaciju, mislim da to nije nešto što ikad trebamo razmatrati."

Vlada je rekla da do 1. travnja zdravstveni radnici na prvoj crti i preostali radnici u sustavu socijalne skrbi moraju primiti obje doze cjepiva.

U međuvremenu, Javid je rekao da su trenutni fokus programa za cijepljenje dodatne doze cjepiva - koje su proširene na ljude iznad 40 godina - te druga doza cjepiva za šesnaestogodišnjake i sedamnaestogodišnjake.

Rekao je da Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) razmatra mogućnost dodatne doze za sve odrasle, o čemu se razgovaralo i prošli tjedan.

 

(Hina) xra ymaš

16.10

GRAD ZAGREB

Prema podacima HZJZ-a u protekla 24 sata na području Zagreba novooboljele su 1.053 osobe od covida-19, a oporavilo se 1.320 osoba, priopćeno je u nedjelju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obrađeno je 1.655 uzoraka, od kojih je 798 bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 776 oboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 518 osoba.

Od 776 COVID-om zaraženih osoba 96 su kontakti COVID+ osoba, četiri su osobe doputovale iz BIH, Njemačke i Mađarske. 66 oboljelih osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, a za 25 osoba obrada je u tijeku. Kod dvije osobe moguća je izloženost na radnom mjestu. Za 560 osoba poslana je uputa o mjerama, dvije su osobe izložene tijekom okupljanja, četiri u obrazovnim ustanovama, a 17 osoba obrađeno je od strane liječnika obiteljske medicine/ HZJZ-a.

Jučer je zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod kod 15 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 10 učenika srednjih škola izrečena mjera samoizolacije za 141 učenika osnovnih i 57 učenika srednjih škola.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljelo je 20 korisnika, tri zdravstvena i četiri nezdravstvena djelatnika.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi pet osoba.

 

U subotu u Zagrebu cijepljene 2.294 osobe

Tijekom jučerašnjeg dana na cijepnim punktovima Grada Zagreba cijepljene su 2.294 osobe, od kojih 1.291 prvom dozom.

Na cijepnom punktu Velesajam cijepljene su 1.184 osobe, od toga 658 prvom dozom.

 

Popis cijepnih punktova

NZJZ u priopćenju navodi i popis cijepnih punktova na kojima se građani sutra mogu cijepiti.

Na Cijepnom punktu Velesajam, od 8.00 do 12.00 sati; na osam cijepnih punktova Domova zdravlja, od 14.00 do 20.00 sati, a čiji popis se može naći i na poveznici.

Na cijepnom punktu HZJZ-a u Ulici Radoslava Cimermana 64a, građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 14.00 do 18.00 sati, više na poveznici.

Popis ljekarni u Gradu Zagrebu koje, uz prethodno naručivanje, osiguravaju uslugu cijepljenja može se naći i na poveznici.

15.10

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske županije u nedjelju je potvrdio 145 novih slučajeva zaraze koronavirusom u županiji protekla 24 sata.

Na području Brodsko-posavske županije na bolničkom liječenju je 77 osoba pozitivna na koronavirus, od kojih je 10 na respiratoru.

Mjerom samoizolacije u županiji je obuhvaćeno 1.338 osoba.

15.00

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su 82 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata obrađena su 422 uzorka. Među novozaraženima 34 je iz Dubrovnika, 15 iz Konavala, osam iz Župe dubrovačke, po pet iz Korčule i Vele Luke, po četiri iz Dubrovačkog Primorja, Orebića i Stona, dvije iz Lumbarde i jedna iz Smokvice.

Umro je 68-godišnji muškarac iz Dubrovnika, pozitivan na koronavirus.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana je 61 osoba pozitivna na koronavirus, među kojima je devet pacijenata na intenzivnoj skrbi i na respiratoru.

U protekla 24 sata oporavilo se 110 osoba.

U samoizolaciji je 1.247 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 978 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja koronavirusa.

14.00

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja  24 sata je 421 novozaražena osoba koronavirusom, a šest je osoba umrlo, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ukupno je 1004 obrađena testa.

Među  421 novooboljelom osobom najviše je iz Splita  - 185, Kaštela 34, Solina 24, Sinja 23, Makarske 20, Podstrane 16, Imotskog 13, Omiša 11, Runovića, Otoka i Trogira po sedam, Trilja, Klisa i Podbablja po šest, te Vrgorca pet. Po tri novooboljela ima Dugopolje, Lećevica, Marina, Proložac i Zmijavci, po dvoje Hvar, Komiža, Vis, Vrlika, Baška Voda, Brela, Dicmo, Gradac, Hrvace, Jelsa, Muć, Okrug, Pučišća, Šestanovac, Šolta i Tučepi. Supetar, Podgora, Selca i Zadvarje broje po.jednog pozitivnog.

Od ukupnog broja novooboljelih 191 osoba je kontakt prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 592 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 178 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, među kojima je 40 na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrlo je šest osoba - tri muškarca starosti 86, 65 i 91 godina, te tri žene od 94, 79 i 78 godina, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju, navode iz županijskog Stožera. 

Komentari 58