Obavijesti

News

Komentari 11

'U borbi protiv 'ilegalaca' je najvažnija suradnja susjeda'

'U borbi protiv 'ilegalaca' je najvažnija suradnja susjeda'
1

Albanski ministar zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u približavanju euroatlantskim integracijama kao i svoj drugoj potpori koju pruža rekavši da je za Albance ona bila i ostala uzor na putu prema EU-u

VIDEO

Ilegalne migrante može zaustaviti samo dobro obučena i opremljena granična policija te suradnja sa svim državama u susjedstvu od kojih svaka treba preuzeti svoj dio tereta, izjavio je u petak u Zagrebu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka s albanskim kolegom Fatmirom Xhafajem.

- Hrvatska od prvoga dana nije sklona postavljanju žica jer žice nisu nikoga zaustavile. Zaustaviti može samo dobro obučena, dobro opremljena granična policija i suradnja sa svim državama od kojih svaka treba preuzeti svoj dio tereta po ovom pitanju - kazao je Božinović u izjavi za novinare.

Ponovio je da današnja situacija nije migrantska kriza iz 2015. niti se radi o tolikom broju migranata.

Albanski minister unutarnjih poslova Xhafaj kazao je da dvije zemlje danas surađuju u borbi protiv različitih izazova, među kojima su i ilegalne migracije. U usporedbi s prošlom godinom, Albanija je 2018. zabilježila porast ilegalnih migranata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naša nastojanja, nastojanja naših dviju zemalja nisu dovoljna kada je riječ o migrantskoj krizi - ustvrdio je Xhafaj dodavši da je za to potrebna i jako važna pomoć  EU-a.

Božinović je kazao kako se transnacionalna pitanja mogu učinkovito rješavati samo u suradnji s drugima, sa susjedima i u međunarodnoj suradnji.

Što se tiče ilegalnih migracija, Hrvatska želi pomoći Albaniji u nošenju s tim problemom jer je on važan i za Albaniju, ali i za Hrvatsku i EU, rekao je Božinović istaknuvši važnost provođenja sporazuma o readmisiji.

Hrvatska traži i tražit će da EU dodatno pomogne graničnim službama država u regiji pa tako i Albanije.

Ponovio je da Hrvatska u ovom dijelu Europe ima daleko najjaču graničnu policiju te da će uskoro će imati 6300 pripadnika granične policije.

Upitan hoće li RH tražiti pomoć od EU-a u borbi protiv ilegalnih migracija, Božinović je odgovorio da je to izazov u kojemu se “ne mogu postići krajnji rezultati kojima svi teže a to je da migrantski tokovi budu u potpunosti kontrolirani i zakoniti, ukoliko se ne uspostavi suradnja u širim i u regionalnim okvirima”.

Albanski ministar zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u približavanju euroatlantskim integracijama kao i svoj drugoj potpori koju pruža rekavši da je za Albance ona bila i ostala uzor na putu prema EU-u.

Ocijenivši odnose između dviju zemalja izvrsnim, Xhafaj je izrazio nadu da će suradnja ubuduće biti još i bolja i plodonosnija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a