Obavijesti

News

Komentari 224

Premijer Kosova ima koronu

Premijer Kosova ima koronu
1

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.00

Premijer Kosova ima koronu

Kosovski premijer Avdullah Hoti pozitivan je na korona virus, javljaju iz njegovog ureda. 

Premijer je dobrog zdravlja, ostat će samoizolaciji sljedeća dva tjedna i pratiti preporuke svog liječnika, piše CNN.

20.35

U dva grada u Nizozemskoj će biti obvezno nošenje maski 

Amsterdam i Rotterdam će biti prva dva grada u Nizozemskoj u kojima će biti obvezno nošenje zaštitnih maski, prema uredbi koja u srijedu stupa na snagu, nakon što se udvostručio broj novozaraženih.

Za sve starije od 13 godina bit će obvezne zaštitne maske na trgovima, tržnicama i na ulicama, kao i u dućanima i u trgovačkim centrima.

U središtu Amsterdama postavljena su upozorenja žarko žute boje koja podsjećaju na novi propis. 

Gradska vijeća su u utorak najavila globe za one koji se neće pridržavati novog propisa. 

Uredba stupa na snagu nakon porasta broja zaraza i zbog velikog broja turista u amsterdamskom povijesnom središtu gdje je teško poštivati fizičku distancu.

Do sada su samo korisnici javnog prijevoza bili obvezni nositi maske.

Prošlog tjedna je u zemlji bilo 2600 novozaraženih, gotovo dvostruko više nego tjedan prije, što je nizozemski zdravstveni institut ocijenio "zabrinjavajućim". 

Virus se brzo širi u Amsterdamu i Rotterdamu, gdje je četvrtina novozaraženih u dobi između 20 i 29 godina.

Šest oboljelih je umrlo proteklog tjedna, a ukupno je od Covida-19 umrlo oko 6000 ljudi.

19.46

Interpol: kriminalci koriste Covid-19 za kibernetičke napade na veće žrtve

Internetski kriminalci koriste pandemiju korona virusa kako bi premjestili mete kibernetičkih napada s pojedinaca i malih tvrtki na velike korporacije, vlade i ključnu infrastrukturu, objavio je u utorak Interpol.

To međunarodno tijelo objavilo je da je nekoliko država prijavilo zlonamjerne programe (malware), napade na vlade, te na bolničku i medicinsku infrastrukturu, koji su već u problemima zbog zdravstvene krize uzrokovane korona virusom.

Policijske istrage pokazuju da većina napadača ocjenjuje dosta precizno maksimalnu svotu koju može tražiti od napadnutih tvrtki i organizacija, kaže Interpol.

- Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom, iskorištavajući strah i nesigurnost koji su uzrokovali socijalna i ekonomska situacija stvorena Covidom-19 - upozorio je glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

Organizacija je objavila da je daljnje povećanje stope kibernetičkog kriminala "vrlo vjerojatno u bliskoj budućnosti", posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće.

Netočne informacije o Covidu-19 također su razlog "rastuće zabrinutosti" u više od 20 posto zemalja koje su odgovarale na istraživanje o kibernetičkom kriminalu, dodaje Interpol.

19.00

WHO poziva na oprez oko ruskog cjepiva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv Covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa u listopadu.

- Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost - rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

- Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje, i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika - dodao je.

Rusko cjepivo nije na WHO-ovoj listi od šest cjepiva koja su došla do treće faze kliničkih ispitivanja.

Ruske zdravstvene objavile su u subotu da se pripremaju početi masovno cijepljenje protiv korona virusa u listopadu.

Ministar zdravstva Mihail Muraško je kazao da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti cjepivo, a potom postupno i ostatak stanovništva.

Dodao je da je kliničko ispitivanje cjepiva razvijenog u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje.

- Planiramo sveobuhvatnija cijepljenja za listopad - kazao je.

Dosad Rusija nije dala znanstvene podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u svibnju objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

18.04

Trump se u intervjuu svađao s novinarom oko broja umrlih od korona virusa

Američki predsjednik Donald Trump ušao je tijekom jednog televizijskog intervjua u živahnu raspravu s novinarom, žustro osporavajući mjerenje broja slučajeva smrti povezanih s pandemijom u postotku prema broju stanovnika. 

Razmjena mišljenja uslijedila je kao sastavni dio napora američkog predsjednika da umanji ozbiljnost razmjera pandemije u Sjedinjenim Državama, iako i njegovi zdravstveni stručnjaci sve više upozoravaju na  strašnu zarazu.

Trump je u intervjuu za portal Axios, kojeg emitira HBO, ustvrdio da SAD zapravo ima "najmanji" broj u svijetu u brojnim kategorijama, iako je zemlja zabilježila 150.000 smrti, više nego bilo koja nacija dosad.

Novinar Jonathan Swan u više je navrata pokušao vratiti razgovor na temu "smrti kao postotku ukupne populacije", što po njegovim riječima pokazuje da se SAD suočava s ozbiljnim problemima.

- Ne možete to raditi - uzvraćao je je Trump izvlačeći papire s grafikonima u boji.

Predsjednik se radije usredotočio na podatke o smrti u odnosu na broj slučajeva zaraze, što pomaže da se izbjegne pitanje o tome da SAD ima ogroman broj infekcija.

- Ne izvještavate korektno - inzistirao je američki predsjednik, koji zastupa teoriju da su Sjedinjene Države napravile veliki broj testiranja te su zato brojke o zarazi tako visoke.

Njegovi stručnjaci također osporavaju ovu tezu.

Zemlja je početkom ljeta zabilježila pad broja smrti povezanih s Covidom 19, no brojke su ponovno porasle. Posljednjih tjedana svaki dan je bilježeno preko 1.000 smrti dnevno.
 

Komentari 224