Obavijesti

News

Komentari 73

Srbija: Opet više od 4000 novih slučaja, najavili strože mjere

Srbija: Opet više od 4000 novih slučaja, najavili strože mjere

U Hrvatskoj su u subotu bila 823 nova slučaja korona virusa, a još je 23 preminulih. U cijelom svijetu dosad je od korona virusa umrlo 2.659.836 ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
16.54

Brnabić najavila strože mjere u Srbiji 

U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica covida 19 umrlo 25 oboljelih dok je novozaraženih i hospitaliziranih i dalje više od 4000, a srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da se mora posegnuti za strožim epidemiološkim mjerama.

Od 12.149 provedenih testova između subote i nedjelje 4226 je bilo pozitivno, što je već dulje od sedam dana zaredom da je broj novih zaraza na dnevnoj razini iznad 4000.

Po službenim podacima Ministarstva zdravstva, na bolničkom liječenju danas je 4479 pacijenata, od kojih je 207 na respiratoru.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić najavila je ranije pooštravanje mjera protiv koronavirusa i rekla je da će se do kraja dana sastati s medicinskim dijelom Kriznog stožera koji već dva tjedna inzistira na potpunom zatvaranju od najmanje tjedan do dva tjedna kako bi se zaustavio trend širenja zaraze.

"Sigurno ćemo morati pooštriiti mjere, ali vidjet ćemo što je moguće napraviti i što je najpametnije“, rekla je premijerka u beogradskoj općini Lazarevac tijekom posjeta punktovima za cijepljenje.

Brnabić je izjavila da Srbija, koja u kampanji imunizacije koristi četiri cjepiva, u ovom trenutku ima "nešto više od 1,2 milijuna cijepljenih prvom dozom i oko 740.000 koji su primili i drugu dozu, što je petina populacije, u dobi iznad 18 godina.

Od početka epidemije u Srbiji je provedeno 3.149.048 testova, registrirano je 516.277 oboljelih, a službeno je prijavljeno 4719 smrtnih ishoda covida-19, uz stopu smrtnosti od 0,91 posto. 

15.07

Slovenija: Dnevni migranti od ponedjeljka trebaju negativan test

Dnevni radni migranti koji ulaze u Sloveniju od ponedjeljka će na granici morati pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od sedam dana, prema odluci slovenske vlade.

U ponedjeljak se u Sloveniji nastavlja masovno testiranje pedagoškog osoblja u školama i vrtićima, uglavnom cjepivom AstraZenece, unatoč jakim reakcijama na to cjepivo prošli tjedan među zaposlenima u jednoj osnovnoj školi.

Zdravstvene vlasti navode da je to cjepivo kao i ostala sigurno i učinkovito, no  unatoč tome mediji javljaju da je proteklih dana bilo dosta slučajeva otkazivanje već dogovorenih termina za cijepljenje AstraZenecom.

Slovenska vlada u nedjelju je objavila da je u zadnja 24 sata s 2984 testova potvrđeno 520 novih zaraza koronavirusom, ili 17,4 posto u odnosu na sve testirane, a petero ljudi je umrlo od covida-19, čime se ukupan broj preminulih povećao na 3929.

Aktivnih slučajeva zaraze je 10.293, a hospitaliziran je 431 pacijent. što je manje nego prethodni dan, dok je do sada ukupno cijepljeno 168.845 ljudi, od čega ih je 81.593 dobilo obje doze cjepiva, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

BRODSKO-POSAVSKA

U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva Covida-19, a umrla je jedna osobe pozitivne na koronavirus, priopćeio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. 

U toj su županiji na koronavirus trenutno pozitivne 124 osobe, od kojih je 49 na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima pozitivnim na koronavirus tri osobe su na respiratoru.

Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćeno je 595 osoba. 

U Požeško-slavonskoj županiji sedam novozaraženih 

U susjednoj Požeško-slavonskoj županiji tijekom 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom.  U toj županiji trenutno je 61 aktivni slučaj Covida-19, među kojima je osam osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 359 osoba. 

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je u protekla 24 sata, prema podacima HZJZ-a, ukupno 87 novozaraženih osoba koronavirusom, a  ozdravila je 81 osoba, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo ( NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 866 testiranja na SARS-CoV-2 i 69 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 77 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 211 osoba.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli korisnici niti djelatnici.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod šest učenika osnovnih te četiri učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 106 učenika osnovnih i 89 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se dvoje studenata.

Trenutno su u gradu Zagrebu 694 aktivna slučaja Covida-19.

12.52

Orban kritizirao EU zbog neuspjele nabavke cjepiva

Bruxelles je „zaribao” nabavku cjepiva protiv koronavirusa, rekao je u nedjelju mađarski premijer Viktor Orban, dodavši da bi njegova država bila „u velikom problemu” da nije sama naručila cjepiva s istoka. 

Dok je Izrael „skoro pa gotov” s cijepljenjem svoje populacije, a Ujedinjeno Kraljevstvo je na 30-40 posto, u Europskoj uniji je prosječno cijepljeno 6,8 posto stanovnika, rekao je Orban za državni radio Kossuth, a prenijela mađarska novinska agencija MTI. 

„To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu”, rekao je mađarski premijer. 

„A to nije političko pitanje ili optužba niti nekakva antipatija prema EU-u ili briselskim birokratima, nego činjenice. Tako je kako je: zaribali su”, dodao je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI. 

Naglasio je da u proteklim tjednima količine cjepiva koje je EU naručio ili nisu došle ili su stigle u smanjenom broju. 

Rekao je i kako su se članice EU-a dogovorile o proporcionalnoj distribuciji cjepiva, no da se to ne provodi. 

„Vidimo da neke države dobivaju više, a neke manje”. 

Zaključio je i kako bi Mađarska bila „u velikom problemu” da nije naručila 3,5 milijuna cjepiva iz Kine i Rusije, pa je dosad cijepila 500 tisuća ljudi. 

Komentari 73