Obavijesti

News

Komentari 108

U Francuskoj zabrana kretanja dalje od 10 kilometara, u Belgiji zatvaraju frizerske salone

U Francuskoj zabrana kretanja dalje od 10 kilometara, u Belgiji zatvaraju frizerske salone

Nakon testiranja nešto više od 4500 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1843 osobe što je približno dnevnom prosjeku cijelog tjedna. Apsolutni rekord je dosegnut u četvrtak kada je bilo 1965 novozaraženih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:38

 Francuska, pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski "kritičnoj" situaciji te je u subotu dodatno ograničila kretanje, a epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji i Poljskoj.

Premijer Jean Castex je rekao da treći val ne prestaje rasti, što Francusku dovodi u "kritično" stanje.

Francuske vlasti postrožile su danas kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u prometu.

Mjere koje su već na snazi u 16 od 101 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, u petak u ponoć su proširene na još tri departmana.

U tim je zonama kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje departmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi su prepolovljeni.

Za razliku od nekih ostalih zemalja u Europi, Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog bojazni da bi veliki broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljaju kod mladih uslijed "zatvaranja".

U ostatku Francuske je na snazi policijski sat od 19 sati do šest sati. Barovi, restorani i kulturna mjesta su zatvorena u cijeloj zemlji.

Zbog trećeg vala epidemije Španjolska traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske. 

Belgija uvodi zabranu za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebice za frizerske salone, uz izuzetak medicinskog osoblja.

Osim dućana s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju.

Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike dućane s namještajom, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice. Također se zatvaraju kozmetički i frizerski saloni.

U crkvama će sada biti dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15.

22:05

Europska unija će zemljama Zapadnog Balkana isporučiti 650 tisuća doza cjepiva protiv koronavirsua, a prva količina u Crnu Goru stići će u travnju, priopćio je crnogoski premijer Zdravko Krivokapić u subotu nakon telefonskog razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Krivokapić je objavio na Twitteru da su razmijenili i pozive za međusobne posjete institucijama u Bruxellesu i Podgorici.

U svojo objavi na Twitteru von der Leyen je poručila da EU stoji uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu. 

"Razgovarala sam s premijerom Krivokapićem o isporuci cjepiva Crnoj Gori, koje financira Europska komisija u cilju bržeg cijepljenja zdravstvenih radnika i osjetljivih skupina. Zajedno ćemo pobijediti pandemiju", napisala je.

U Crnu Goru će u nedjelju stići 24 tisuće doza cjepiva AstraZeneca koje je crnogorska vlada nabavila kroz COVAX mehanizam.

Cijepljenje u toj zemlji počelo je 20. veljače a do sada se cijepilo 2,7 posto stanovništva. Crna Gora trenutno raspolaže s 30 tisuća doza cjepiva Sinopharma koje je donirala Kina, pet tisuća Sputnjika V kupljenog od Rusije i 4 tisuće doza tog istog ruskog cjepiva koje joj je donirala Srbija.

Crna Gora je u zadnja tri tjedna uvela stroge epidemiološke mjere pa je broj dnevno zaraženih prvi put ovog tjedna od početka godine pao ispod 500.

„U Crnoj Gori trenutno su aktivna 7104 slučaja COVID-19, što je najmanji broj aktivnih u posljednjih 139 dana“, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje.

21:18

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je u subotu da misli da je zemlji potrebno zatvaranje u trajanju od 10 do 14 dana kako bi se stavilo pod kontrolu brzo širenje zaraze koronavirusom.

"Ako pogledamo brojke, uključujući današnje, zapravo trebamo još barem 10 do 14 dana tijekom kojih ćemo zaista isključiti svoje kontakte, svoju mobilnost", rekao je. 

Po Spahnu, Njemačka treba karantenu tijekom uskrsnih blagdana kao i prošle godine, kada je građanima bilo jasno kazano da ostanu kod kuće i izbjegavaju sve kontakte.

Spahn je također rekao da će Njemačka vjerojatno početi davati Johnson & Johnsonovo cjepivo protiv covida-19 od sredine travnja. 

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je to cjepivo, četvrto zaredom u Uniji, 11. ožujka, ali još nije počela njegova isporuka.

Ranije u subotu, njemački liječnici intenzivne skrbi poručili su da je dvotjedna karantena jedini način da se izbjegne preopterećenje bolnica dok se zemlja bori s trećim valom pandemije.

Čelnik njemačkog udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu, Christian Karagiannidis, pozvao je, u razgovoru za Rheinische Post, političare da odmah obustave planirana otvaranja zbog brzog povećanja broja zaraženih.

Institut Robert Koch za kontrolu bolesti u subotu je prijavio najveću stopu sedmodnevne incidencije na 100.000 stanovnika od sredine siječnja: 124,9. Dan prije iznosila je 119,1.

17:28

U Srbiji je od petka do subote u 15 sati prijavljeno 37 smrtnih ishoda od covida-19, a uz manje testiranih nego prethodinih dana potvđeno je još 4497 slučajeva infekcije koronavirusom, što pokazuje blagi pad zaraza, ali ne i osjetno poboljšanje epidemiološke situacije.

17:24

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 73 uzorka i utvrđeno dva slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Zaražene su dvije žene iz Slatine. 

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 9 oboljelih, a jedna je osoba je na respiratoru KBC Osijek.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3630 osoba, a 109 je preminulo.

Komentari 108