Obavijesti

News

Komentari 180

Od korona free do korona vrha: Crna Gora ima najviše aktivnih slučajeva po stanovniku u regiji

Od korona free do korona vrha: Crna Gora ima najviše aktivnih slučajeva po stanovniku u regiji
7

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1183. Jedna je osoba preminula

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:23

SAD: Trump odustao od protjerivanja studenata

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak je nakon pritiska obrazovnih institucija odustala od protjerivanja inozemnih studenata čija se nastava preselila na internet.

Američki dužnosnici prošli su tjedan najavili da studenti iz inozemstva koji zbog pandemije korona virusa predavanja slušaju samo putem interneta moraju napustiti državu ako se ne mogu premjestiti na sveučilište gdje se nastava održava uživo.

Na američkim sveučilištima studira više od milijun inozemnih studenata, a mnoge škole financijski ovise o njima jer oni često plaćaju punu školarinu. 

Niz institucija pravno je osporio tu mjeru, među njima Harvard i bostonski MIT, upozorivši kako je ta mjera nezakonita i da bi loše utjecala na akademske institucije. 

U slučaju Harvardove tužbe sutkinja Allison Burroughs je u utorak objavila da su se dvije strane dogovorile i da će se nova pravila poništiti. Saslušanje je trajalo manje od četiri minute.

Harvard planira držati predavanja putem interneta cijelu narednu akademsku godinu. Trump, koji stvara pritisak na obrazovne institucije diljem zemlje da se najesen vrate u učionice, taj plan smatra smiješnim.

23:02

SDŽ: Dobra situacija

Epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i sutra će biti dobra, izjavila je u utorak navečer ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin dodavši kako je u toj županiji za sada zaraženo tek dvoje stranaca.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji za sada je zaraženo tek dvoje stranaca, taj se broj ne povećava, a u izolaciji se nalazi još jedan stranac, no nema simptome bolesti niti je pozitivan. On je, s obzirom na anamnezu, stavljen u samoizolaciju -  rekla je Karin novinarima na Peristilu uoči otvaranja 66. Splitskog ljeta. 

Ustvrdila je i kako su tu kulturnu manifestaciju organizatori organizirali na najbolji način slušajući epidemiološke preporuke.

Podsjetila je da je epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas bila dobra s obzirom da je zabilježeno tek dvoje novooboljelih ali, kazala je, jedna oboljela osoba nije iz Splitsko-dalmatinske županije pa je situacija pod kontrolom.

Nalazi se rade i dalje, a kako sada stvari stoje ta će županija, ističe, i sutra imati dobru situaciju "u kojoj će biti veći broj oboljelih od danas, ali neće biti veliki broj".

22:45

Crna Gora ima najviše slučajeva u regiji

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sustav unio rezultate dvije tisuće testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze korona virusom u regiji.

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od dvije tisuće testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na korona virus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u posljednja 24 sata u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100 tisuća stanovnika.  

Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od korona virusa.

Ranije danas Europska unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.  

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

„- ada izlazimo da bi se radilo, jer se i gospodarstvom brani javno zdravlje“, priopćio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, „gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji.

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak navečer konstatirale su značajan porast novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200 tisuća stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom valu epidemije korona virusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom lipnja. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu 'koronafree' državu u Europi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila svoje granice.

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom valu devet, a u drugom 16.

22:37

Caracas u karanteni

Glavni grad Venezuele, Caracas, od srijede opet ulazi u stanje potpune karantene, potvrdio je potpredsjednik države Delcy Rodriguez.

Venezuela je početkom lipnja počela postupno popuštati mjere, no nakon povećanja novih slučajeva zaraze korona virusom, zatvara se glavni grad i okolica.

Južnoamerička država ima 9707 potvrđenih slučajeva zaraze, a od toga ih je 1970 iz glavnog grada.

21.06

Tri američke savezne države zabilježile rekordan broj umrlih 

Alabama, Florida i Sjeverna Karolina u utorak su zabilježile rekordan broj preminulih od korona virusa, u vrijeme dok zaraza ubrzava diljem SAD-a.

Broj novozaraženih počeo je rasti prije šest tjedana, posebice u južnim i zapadnim saveznim državama poput Arizone, Kalifornije, Floride i Texasa koje su među prvima ukinule restriktivne mjere uvedene radi zaustavljanja širenja virusa.

Zaraza je prošli tjedan ubrzala u 46 od 50 američkih saveznih država, pokazuju podaci agencije Reuters. U srpnju je rekordan dnevni broj novozaraženih zabilježilo 28 saveznih država. 

SAD je s 3,3 milijuna slučajeva najpogođenija država na svijetu u odnosu na broj stanovnika, uz Peru, a s više od 135 tisuća preminulih je sedma po broju smrtnih slučajeva u odnosu na sveukupni broj stanovnika.

Florida je u utorak izvijestila o 133 smrtna slučaja, čime je sveukupni broj narastao na 4,5 tisuća. Raniji rekord zabilježen je 9. srpnja, kad je bilo 120 preminulih. Alabama je u utorak imala rekordnih 40, a Sjeverna Karolina 35 smrtnih slučajeva. 

Zbog rasta broja zaraženih i preminulih nastavnici i profesori od Kalifornije do Wisconsina će predavanja umjesto u učionicama držati putem interneta kad za par tjedana počne nova školska godina.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće financirati ili osloboditi poreza obrazovne institucije koje odbiju vratiti nastavu u učionice, iako se većina financira na saveznoj razini ili lokalnim porezima.

Trumpova kampanja uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga smatra otvaranje učionica i vraćanje roditelja na posao ključnim za ekonomski oporavak. 

Savezna država New York planira ponovno otvoriti svoje škole na područjima gdje je broj zaraženih nekoliko tjedana ispod 5 posto dnevno testiranih.

Ta savezna država jedna je od samo četiri gdje je prošli tjedan broj novozaraženih pao. Grad New York, gdje se u velikoj mjeri poštuju mjere socijalnog distanciranja i nošenja maski, nedavno je po prvi put od ožujka zabilježio dan bez preminulih.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo u utorak je dodao Minnesotu, New Mexico, Ohio i Wisconsin na listu 22 saveznih država iz kojih putnici moraju provesti 14 dana u karanteni.

Komentari 180