Obavijesti

News

Komentari 42

New York vraća stroge mjere u neke četvrti: Zatvaraju škole

New York vraća stroge mjere u neke četvrti: Zatvaraju škole

U svijetu je do sada registrirano više od 34 milijuna zaraženih novim koronavirusom. Najviše oboljelih bilježi SAD, a zatim Indija i Brazil. Od posljedica korone preminulo je više od milijun ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.40

New York vraća stroge mjere u devet četvrti

New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koji nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja. 

- Predlažem od 7. listopada zatvorimo sve škole i trgovine koje nisu nužne u devet četvrti - izjavio je demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na konferenciji za novinare. On je naglasio da očekuje pristanak guvernera države, Andrewa Cuoma kao potvrdu te odluke. 

Ako ta mjera bude potvrđena, prvi puta će američka metropola morati ponovo uvesti mjere ograničenja nakon što je bila model opreza i dobrog vođenja epidemije nakon jakog udara pandemije u proljeće kada je umrlo 24.000 ljudi

- Njujorčani su teško radili na obuzdavanju covida-19 i ovaj prijedlog ne iznosimo olako - naglasio je gradonačelnik.

- Ali u gradu znanost ima glavnu riječ u odlukama i radimo ono što nam je preporučeno - dodao je implicitno kritizirajući Trumpovu vladu i republikance optužene da su olako shvatili virus.  

Od tih devet četvrti, šest se nalazi u Brooklynu, u područjima jake zastupljenosti ortodoksne židovske zajednice a tri su u Queensu, od koje jedna blizu zračne luke John F. Kennedy.

Za tih devet četvrti je zajedničko da im se stopa pozitivnih zadržala iznad tri posto posljednjih sedam dana, unatoč brojnim intervencijama zdravstvenih službi koje kontroliraju nošenje zaštitnih maski, zadržavanje razmaka i potiču ljude na testiranje. 

U šest od tih devet četvrti stopa pozitivnih je iznad 5,6 posto i čak dosiže 8,3 posto u četvrti Borough Park u Brooklynu, gdje se prije 10 dana jedan židovski aktivist sukobio sa zdravstvenim djelatnicima i kritizirao nošenje maski. 

Bez obzira na porast broja slučajeva covida-19 u dijelovima grada, država New York jedna je od samo 18 saveznih država SAD-a u kojima se broj zaraženih nije značajnije povećavao u posljednja dva tjedna.

Devet saveznih država u posljednjih je sedam dana izvijestilo o rekordnim povećanjima broja zaraženih, većinom na srednjem zapadu i zapadu gdje je hladnije vrijeme natjeralo stanovnike u zatvorene prostore.

Samo u subotu je u četiri države, Kentuckyju, Minnesoti, Montani i Wisconsinu, došlo do rekordnih povećanja broja novih slučajeva a na nacionalnoj razini registrirano je gotovo 49.000 novih slučajeva. Tijekom proteklog tjedna rekordna povećanja zabilježile su i države Kansas, Nebraska, New Hampshire, South Dakota i Wyoming, po analizi agencije Reuters.

Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju da bi niže temperature mogle natjerati ljude u zatvorene prostore i tako potaknuti novi val širenja virusa. Na američkom srednjem zapadu ovih su dana najviše dnevne temperature oko 10 celzija.

21.09

Ćorušić: U KBC Zagreb je kroz hitni prijem ušlo 11 zaraženih pacijenata 

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a kako je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema. 

Naglasio je i kako je pozitivno na koronu i osam liječnika te 10 medicinskih sestara te da su u samoizolaciji 28 liječnika i 50 medicinskih sestara.  

Ovakva situacija u KBC-u Zagreb, istaknuo je, bila je očekivana jer ondje ima 5800 zaposlenika. KBC Zagreb funkcionira normalno i nije žarište koronavirusa, poručio je Ćorušić.

- To smo očekivali jer kroz KBC Zagreb svaki dan prođe oko 4500 korisnika naših usluga - podsjetio je i istaknuo da KBC normalno funkcionira. 

Istaknuo je i da su 11 pozitivnih pacijenata, koji su primljeni u KBC Zagreb, došli iz drugih bolnica ili su došli na prijem s negativnim brisom na koronavirus. Dodao je da negativan  test ne znači da netko možda u sebi nema početni stadij infekcije. 

Svi su bili negativni na koronavirus, a za vrijeme boravka u bolnici dio ih je postao pozitivan. Je li tu bila riječ o samom pacijentu, odnosno okružju  iz kojega je došao, ili pak o nekom od djelatnika koji je kontaktirao s tim pacijentom - teško je sada epidemiološki utvrditi. U svakom slučaju, obavijestili smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ne možemo točno utvrditi gdje je i na koji način virus ušao, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb  

Na pitanje ima li odgoda u pregledima i operacijama s obzirom na broj liječnika i medicinskih sestara koje su pozitivne na koronavirus, naglasio je da sve ide kao što je planirano jer su se uspjeli organizirati.

15.53

Zbog pandemije na Filipinima organiziran drive-through blagoslov kućnih ljubimaca

Filipinski vlasnici životinja koji strahuju da bi se koronavirusom mogli zaraziti i njihovi ljubimci, u nedjelju su ih, u povodu Svjetskoga dana životinja i blagdana svetog Franje Asiškog blagoslovili u drive-through ceremoniji koju je organizirao svećenik lokalne katoličke crkve. 

U Manili je katolički svećenik sa sigurne udaljenosti škropio svetom vodom mačke, pse, ptice i ostale kućne ljubimce koji su se dovezli u automobilima sa svojim vlasnicima.

Broj novozaraženih koronavirusom na Filipinima je u porastu. Do danas su ukupno zabilježena 322.497 slučajeva infekcije, što je najviše u jugoistočnoj Aziji.

Organizatori i sudionici blagoslova istaknuli su da se tijekom ovogodišnjega neuobičajenog načina blagoslova kućnih ljubimaca na Svjetski dan životinja, vodilo računa o fizičkoj distanci. 

"Moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji, a pandemija nas ne bi smjela spriječiti u tomu da vodimo brigu o svojim dlakavim ljubimcima", rekao je Ritchie Pascual, jedan od organizatora događaja.

Vlasnica psa Arlene Pedron blagoslov svojeg ljubimca drži vrlo važnim jer ga smatra članom obitleji. "Želimo i da njegovo zdravstveno stanje i dalje bude odlično", rekla je Pedron, stpljivo čekajući na red za blagoslov sa svojim dvogodišnjim zlatnim retriverom.

15.16

Bijela kuća otkrila da je Trumpovo stanje bilo ozbiljnije nego što je isprva rečeno

Predstojnik Ureda Bijele kuće Mark Meadows rekao je u subotu navečer da je zdravstveno stanje predsjednika Donalda Trumpa u petak bilo znatno gore nego što je isprva bilo objavljeno, dodajući da su liječnici zbog groznice i pada razine kisika u krvi preporučili da ga se prebaci u bolnicu te da je sada dobro.

Meadows je u razgovoru za Fox News komentirao proturječna i nejasna izvješća o zdravlju 74-godišnjeg predsjednika koji je obolio od covida-19.

"Jučer ujutro smo bili uistinu zabrinuti, imao je groznicu i pala mu je razina kisika u krvi. No, u njegovom tipičnom stilu, predsjednik je bio na nogama i šetao", kazao je Meadows, istaknuvši da se predsjednik sada dobro oporavlja.

"Ovo vam mogu reći, najvažnije je da sada nema groznice te da je predsjednik stvarno dobro kada je riječ o zasićenju krvi kisikom", dodao je Meadows.

Dužnosnici Bijele kuće, uključujući i Meadowsa, u petak su govorili da predsjednik ima "blage simptome" te da nastavlja raditi.

No, liječnici iz vojne bolnice Walter Reed i bolnice John Hopkins su preporučili da se predsjednika Trumpa prebaci u bolnicu.

"Od jučer ujutro se nevjerojatno oporavio, pogotovo kad znam da se veliki broj ljudi, uključujući mene i liječnika, jako zabrinuo", kazao je Meadows.

Dan nakon kontradiktornih poruka iz Bijele kuća, Trump se iz bolnice putem Twittera obratio javnosti i u videu iz svoje bolničke sobe poručio da se osjeća "puno bolje" i nada se da će se "brzo vratiti".

Trump je helikopterom u petak po američkom vremenu prebačen iz Bijele kuće u Walter Reed, nedaleko Washingtona, oko 17 sati nakon što je objavio da je bolestan. Dužnosnici njegove administracije, koji su taj potez opisali kao preventivnu mjeru, kazali su da će nekoliko dana biti zadržan u bolnici.

KRAPINSKO-ZAGORSKA

U protekla 24 sata evidentirane su 2 nove osobe pozitivne na koronavirus sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno na području Grada Krapina (1) i Grada Oroslavje (1). Pristiglo je i 16 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 154 uzorka.

U istom je razdoblju ozdravilo 14 osoba te je ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 127. U samoizolaciji se nalazi 565 osoba.

Komentari 42