Obavijesti

News

Komentari 204

Rusija od WHO-a traži ubrzanu registraciju ruskog cjepiva

Rusija od WHO-a traži ubrzanu registraciju ruskog cjepiva

U Hrvatskoj su posljednja 24 sata zabilježena 1413 nova slučaja zaraze. Preminulo je 18 oboljelih. U Splitsko dalmatinskoj županiji je 226 novih slučajeva, u Zagrebu 211, a u Primorsko goranskoj 125 novozaraženih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.19

Sastanci UN-a otkazani zbog korone

 Svi fizički sastanci predviđeni ovog tjedna u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku otkazani su nakon pet slučajeva zaraze Covidom-19 u diplomatskoj misiji Nigera, objavio je UN u utorak.

"Preporuka medicinske službe je bila da otkažemo sastanke u utorak u sjedištu UN-a, dok čekamo podatke o kontaktima tih zaraženih osoba", stoji u pismu koje je u ponedjeljak navečer 193 članova Ujedinjenih naroda uputio predsjednik Opće skupštine Volkan Bozkir. 

U utorak poslijepodne u novoj poruci Volkan Bozkir naveo da je ta mjera produžena do kraja tjedna po preporuci glavnog tajnika UN-a, Antonia Guterresa.

On je tražio da svi fizički sastanci obustave do kraja tjedna kako bi se bolje procijenila proširenost virusa i završila procedura praćenja kontakata osoba s kojima su oboljeli bili u dodiru, precizira predsjednik Opće skupštine.

Niger je jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti. Fizički sastanci Vijeća kojim predsjeda Rusija, predviđen u utorak ujutro u sjedištu organizacije je pretvoren u videokonferenciju. 

To je bio prvi slučaj kada su Ujedinjeni narodi otkazali sastanak od kada je organizacija u ljeto ponovo počela održavati fizičke sastanke u svom sjedištu u New Yorku. 

22.04

Rusija od WHO-a traži ubrzanu registraciju svog cjepiva

 

Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju svog prvog cjepiva protiv novog koronavirusa, nazvanog Sputnjik V, objavio je u utorak ruski fond.

Fond RDIF koji sudjeluje u razvoju tog cjepiva naveo je u priopćenju da je WHO-u predao zahtjev za ubrzanu registraciju i primjenu cjepiva za hitne slučajeve. Na pitanje agencije France presse, WHO je odgovorio da su podnesci tajni. 

Rusija je jedna od prvih zemlja na svijetu koja je tražila od WHO-a predregistraciju svog cjepiva protiv novog koronavirusa, navele su ruske vlasti. 

"U ozračju pandemije, ubrzana registracija cjepiva prema proceduri WHO-a učinit će rusko cjepivo dostupnim svima u kraćem razdoblju u odnosu na konvencionalne procedure", dodaje se u priopćenju. 

WHO naglašava da će "ukoliko proizvod predan na procjenu budu u skladu s kriterijima upisa na popis, WHO će javno objaviti rezultate". Za sada WHO "nije još predkvalificirao cjepivo protiv covida-19 niti ga je dodao na popis za hitnu uporabu".

Rusija je početkom kolovoza objavila da je razvila i registrirala "prvo" cjepivo protiv covida-19 koje je proizveo moskovski istraživački centar Gamaleja s ruskim ministarstvom obrane. U Rusiji prije završne faze kliničkog ispitivanja vlasti izdaju potvrdu o registraciji.

Cjepivo je nazvano "Sputnjik V" po prvom satelitu koji je poslan u svemir u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Veliki dio ruske elite tvrdi da se već cijepio, a predsjednik Vladimir Putin je naveo da se cijepila jedna od njegovih kćeri. Vlada se nada da će masovno cijepiti stanovništvo sljedećih mjeseci. 

Ranije ovog mjeseca Putin je objavio da je Rusija registrirala svoje drugo cjepivo protiv novog koronavirusa.

Rusija posljednjih tjedana doživljava jaki udar epidemije i nalazi se na četvrtom mjestu u svijetu po broju registriranih slučajeva s ukupno 1.547.774 zaraženih i 26.589 umrlih.

22.02

U Krapinsko-zagorskoj 20 novozaraženih

U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 20 novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u utorak navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Od ponedjeljka u 17 sati  četiri su novozaražene osobe s područja grada Krapine, tri iz općine Marija Bistrica, po dvije iz općina Krapinske Toplice i Radoboj te po jedna iz gradova Klanjca i Zaboka te općina Budinšćina, Hum na Sutli, Jesenje, Petrovsko, Stubičke Toplice, Tuhelj i Veliko Trgovišće.

Pristigla su i 32 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 663 uzorka. Ozdravile su još 43 osobe te je trenutno 774 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije.

U samoizolaciji se nalazi 1.325 osoba.

20.45

U Puli deset učitelja u samoizolaciji

 Zbog jedne zaražene učenice osmog razreda od utorka je u samoizolaciji  24 učenika i deset učitelja pulske Osnovne škole Kaštanjer, potvrdila je  novinarima u utorak navečer ravnateljica te škole Nada Crnković.

 Kako je rekla ravnateljica Crnković, svi učenici od petog do osmog razreda imat će organiziranu online nastavu, a u školu se vraćaju 9. studenoga. Učenici nižih razreda, od 1. do 4. normalno će pohađati nastavu u prostorijama škole. 

"Danas smo primili potvrdu da je zaražena jedna učenica koja je bila infektivna za vrijeme nastave. Predostrožnosti radi, svi učenici moraju ići u samoizolaciju kao i učitelji koji su te dane predavali tom razredu. S obzirom da učitelji predaju i u drugim razredima, svi viši razredi od utorka su krenuli s online nastavom, rekla je ravnateljica Crnković

  Učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu će pohađati u školi, a normalno funkcionira i produženi boravak" - istaknula je ravnateljica. Potvrdila je da je odmah provedena dezinfekciju prostorija, a nastava se u nižim razredima nastavlja u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama.

19.13

Italija i Grčka oborile rekorde novozaraženih

 Italija i Grčka u utorak imaju rekordan dnevni broj novozaraženih, dok je Velika Britanija u zadnja 24 sata zabilježila 367 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, najveći dnevni broj mrtvih od 27. svibnja.

Talijansko ministarstvo zdravstva priopćilo je u utorak da je u zadnja 24 sata broj zaraženih 21.994, što je najveći dnevni broj od početka epidemije u zemlji. Prijašnji rekord objavljen u nedjelju bio je 21.273.

Ministarstvo je također izvijestilo o 221 smrtnom slučaju od posljedica covida-19 u utorak, u usporedbi sa 141 dan ranije. Ovo je prvi put da Italija ima više od 200 smrtnih slučajeva u jednome danu od sredine svibnja.

Ukupno 37.700 ljudi umro je u Italiji od posljedica koronavirusa, a dosad je zaraženo 564.778.

Najteže pogođeno područje i dalje je Lombardija, koja je izvijestila o 5035 novih slučajeva u utorak. Južna regija Kampanija druga je najgore pogođena i u utorak je imala 2761 novi slučaj.

U Britaniji najveći dnevni broj mrtvih od kraja svibnja 

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je u utorak još 367 slučajeva smrti u roku od 28 dana od pozitivnog testa na covid-19, što je najveći broj mrtvih od 27. svibnja, pokazuju podaci vlade.

Broj mrtvih u Britaniji raste ovaj mjesec. Za usporedbu, tijekom prvog tjedna lockdowna u Britaniji 30. ožujka zabilježena su 374 smrtna slučaja.

Vlada je uvela niz ograničenja diljem zemlje, ovisno o stanju epidemije na pojedinim područjima.

Po podacima od utorka, Britanija ima 22.885 novih slučajeva zaraze u usporedbi s 20.890 pozitivnih slučajeva u ponedjeljak. 

Dnevni rekord zaraženih u Grčkoj, pozitivna i ministrica obrazovanja

Grčka je zabilježila dnevni rekord od 1259 potvrđenih zaraza, priopćile su vlasti, a pozitivna na novi koronavirus je i ministrica obrazovanja.

U ponedjeljak je bilo 715 novih slučajeva. Broj slučajeva u zemlji raste od početka listopada. Umrlo je još 12 ljudi, po podacima od utorka. Policijski sat je na snazi u Ateni i Solunu.

Sotiris Ciodras, jedan od glavnih vladinih znanstvenih savjetnika, ponovno je pozvao građane da se pridržavaju pravila o fizičkom distanciranju.

"Svi znamo što treba napraviti, ali ne možemo doprijeti do savjesti svih ljudi", rekao je Ciodras na brifingu za novinare. "To je stvar osobne odgovornosti. Sada je vrijeme da se čuje glas savjesti."

Ministrica obrazovanja Niki Kerameos rekla je da je pozitivno testirana u utorak. Kerameos, 40, napisala je na  Twitteru da nema simptome i da će ostati u izolaciji.

Komentari 204