Obavijesti

News

Komentari 40

U Covid bolnici u Našicama nisu dobili plaću za studeni: 'Novac je stigao, isplata u ponedjeljak'

U Covid bolnici u Našicama nisu dobili plaću za studeni: 'Novac je stigao, isplata u ponedjeljak'

Djelatnici našičke bolnice ogorčeni su ovim stanjem. Ulažu prekomjerne napore da svojim radom prate i svoje redovne pacijente i one koji im pristižu iz cijele Županije, a zaraženi su Covidom

VIDEO

Već se mjesecima ravnatelj Opće bolnice Našice Hrvoje Šimić i Osječko-baranjska županija bore za financijsku stabilizaciju ove ustanove koja gotovo cijele godine ima problem s isplatom plaća za svojih 404 stalno zaposlenih djelatnika. Iako su već trebali dobiti plaću za studeni, djelatnici našičke bolnice nisu je dobili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Novi soj korona virusa 01:24

- Otkako je država usvojila novi način obračuna plaća, s povećanjem plaća za sve djelatnike, nismo uspjeli postići balans prihoda i rashoda. Plaće, naime, ne prate prihode bolnice. Naš financijski limit je porastao za 12 posto, a plaće su skočile za 35 posto, odnosno imamo limit od 5,3 milijuna kuna, a samo za plaće moramo dati 6,5 milijuna i to bez ostalih prava koje radnici imaju po kolektivnom ugovoru. Mjesecima šaljem apele u Ministarstvo zdravstva i HZZO da se nađe rješenje za tu situaciju. Ovoga mjeseca uspjeli smo isplatiti Božićnicu, dar za djecu i putne troškove no, za plaće nismo imali. Uskočila je Županija osječko-baranjska koja je platila 2,4 milijuna kuna potrebnih za plaće. Novac je na računu bolnice i dobili smo ga dan prije Božića pa ga nismo uspjeli isplatiti djelatnicima zbog prestanka rada platnog prometa. Plaće djelatnicima bit će isplaćene u ponedjeljak - kaže ravnatelj bolnice Šimić dodajući kako nakon ovoga očekuju sastanke u Ministarstvu i sa HZZO jer im je ova daljnja situacija neodrživa.

Opća županijska bolnica Našice postala je COVID centar

Djelatnici našičke bolnice ogorčeni su ovim stanjem, tim više što su prije nešto više od dva mjeseca svi stavljeni u funkciju sekundarnog Covid centra osječkog Kliničkog bolničkog centra. Ulažu prekomjerne napore da svojim radom prate i svoje redovne pacijente i one koji im pristižu iz cijele Županije, a zaraženi su Covidom.

Majka iz Pule: 'Sin je prehodao koronu, a da nismo znali. Onda je dobio osip, oči su mu otekle'
Majka iz Pule: 'Sin je prehodao koronu,  a da nismo znali. Onda je dobio osip, oči su mu otekle'

- U protekla dva mjeseca imamo 247 izliječenih pacijenata od Covida, ali i 57 umrlih. Zbog toga što smo postali Covid bolnica gotovo da smo prestali raditi preglede hrvatskih branitelja i preventivne preglede protiv zloćudnih bolesti, a to su aktivnosti na kojima smo zarađivali toliko da možemo pokriti sve svoje troškove. Sada to ne radimo jer smo Covid centar i jer naprosto ne stižemo - dodaje ravnatelj i ističe kako sada imaju paradoks jer je našička bolnica iznimno napredovala u opremi, kadru, palijativnoj njezi; imaju 404 djelatnika, što je najviše do sada i time se ponose jer iz ostalih bolnica djelatnici odlaze, imaju 21 užih specijalizanata i 48 sa studija sestrinstva. Po svim referencama trebali bi raditi uspješno no, prezaduženi su a HZZO nije spreman izići im u susret.

Danas 350 novozaraženih, a preminulo je 65 pacijenata
Danas 350 novozaraženih, a preminulo je 65 pacijenata

- Naš je najveći problem nastao 2013. godine kada smo otišli u sanaciju, kao i sve druge hrvatske bolnice, a umjesto da smo sanirani, dodijeljeni smo Županiji u još goroj situaciji. Imali smo 14 milijuna duga kada smo ušli u sanaciju, a iz nje smo izašli sa 22 milijuna. Sanaciju je tada vodila država, bivša vlast. Od 2016. godine šaljemo Ministarstvu apele za pomoć i sada smo došli do ovoga - ističe Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće bolnice Našice, koji je u nekoliko navrata do sada slao mailove isprike i objašnjenja svojim djelatnicima zbog kašnjenja ili neisplate plaća moleći ih za strpljenje, dok se sredstva ne nabave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.