News

Komentari 0

U devet sisačkih osnovnih škola uveden produženi boravak

U devet sisačkih osnovnih škola uveden produženi boravak

Tvrde da su učenici i roditelji zadovoljni pa očekuju da će se broj od četiri učenika u produženom boravku brzo povećati

Produženi boravak otvoren je u četvrtak i u Osnovnoj školi Ivana Antolčića u Komarevu, nedaleko od Siska, te sada svih devet sisačkih osnovnih škola ima osiguran boravak kojim se trenutačno koristi 350 učenika.

Učenike u produženom boravku u Komarevu u četvrtak je obišla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je nakon razgovora s učenicima i djelatnicima škole izrazila zadovoljstvo što je usluga boravka sada omogućena svim osnovnoškolcima na sisačkom području.

"Godine 2013. smo imali organizirani produženi boravak samo u dvije škole, a sada u svih devet. Broj korisnika svake je godine u porastu jer roditelji prepoznaju koristi produženog boravka. Projekt je zahtijevao dodatna ulaganja u škole, kao i zapošljavanje novih djelatnika, kako bi razina usluge u svim školama bila ista", rekla je Ikić Baniček i najavila nova ulaganja u proširenje kapaciteta škola kako bi se nastava u svim školama organizirala u jednoj smjeni.

Učiteljica razredne nastave u Komarevu Dijana Vukadin i školska pedagoginja Iva Gašljević rekle su kako učenici, uz odmor i društvene igre, u boravku imaju dva obroka, pišu zadaću i imaju pomoć u učenju, a omogućeno im je i korištenje sportske dvorane i druge aktivnosti. Također su rekle da su učenici i roditelji zadovoljni pa očekuju da će se broj od četiri učenika u produženom boravku brzo povećati.

Stalnim ulaganjima u osnovne škole, kako je rekla gradonačelnica Ikić Baniček, ostvaren je zavidni pedagoški standard, koji je osjetno viši nego u drugim gradovima. Prema podatcima Ministarstva financija o ulaganjima u osnovno školstvo u Hrvatskoj, Sisak ulaže čak tri puta više od državnog prosjeka te je u samom vrhu hrvatskih gradova po financiranju uvjeta školovanja i izvannastavnih aktivnosti učenika.

Osim 1,1 milijun eura, koliko se za minimalni standard u devet škola na godinu ulaže iz državnog proračuna, Grad Sisak lani je osigurao dodatnih 2,25 milijuna eura, ili dvostruko više. Prema tome, Sisak u osnovno školstvo ulaže čak 205 posto više od državnog prosjeka.

Osim produženog boravka, u svim osnovnim školama osigurani su pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, svi učenici četvrtog razreda odlaze na ljetovanje u Zaostrog, sva djeca besplatno dobivaju udžbenike i radne materijale, a ulaganjima u kuhinje i blagovaonice u svim školama omogućena je priprema toplog obroka.

Najčitaniji članci