Obavijesti

News

Komentari 0

U Europskom parlamentu su hrvatski zastupnici pozvali na izmjenu izbornog zakona BiH

U Europskom parlamentu su hrvatski zastupnici pozvali na izmjenu izbornog zakona BiH
6

Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi rekao je eurozastupnicima da 'stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu nikad nije bila važnija' te pozvao na skori dogovor

VIDEO

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi u utorak je u Europskom parlamentu pozvao na skori dogovor o izbornom zakonu BiH dok su hrvatski eurozastupnici pozvali na njegovu hitnu izmjenu. Eurozastupnici su se u raspravi o stanju u Bosni i Hercegovini na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu složili da se ono dodatno zakompliciralo ratom na istoku Europe i ukazali na problem izbornog zakona te zemlje.

Snage EUFOR-a povećane su sa 600 na 1100 vojnika slanjem pričuva iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost u BiH nakon ruske invazije na Ukrajinu, dok je Francuska za vikend objavila da će provesti trenažne letove nad BiH. Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi rekao je eurozastupnicima da "stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu nikad nije bila važnija" te pozvao na skori dogovor o izmjeni izbornog zakona.

- Potrebno je donijeti hitno rješenje, bez dodatnih odgoda. Pošteni, slobodni i uključivi izbori moraju se odviti u listopadu - rekao je povjerenik. Predstavnike Republike Srpske pozvao je na 'hitne korake za deeskalaciju napetosti i povratak u državne institucije'.

Varhelyi je upozorio da su, umjesto "stvarnog napretka BiH na europskom putu, prisutne rastuće političke podjele", ali istaknuo da je jugoistoku Europe mjesto u Uniji.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula, rekao je da "u državi u kojoj ne postoji suglasje o temeljnim socijalnim, ekonomskim, političkim pitanjima, u čijim se dijelovima službeno negiraju i genocid i Putinova agresija, ostaje previše prostora za politikantstvo i korištenje disfunkcionalnog uređenja za osobne i grupne interese". Istaknuo je da je "preglasavanje volje jednog od konstitutivnih naroda direktna zlouporaba sistema".

Eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) smatra da bi "stanovnici - ljudi, a ne međunarodna zajednica, trebali moći sankcionirati političare svojim glasovima i pozvati političare na odgovornost".

- Građani Mostara 12 godina nisu imali privilegiju birati svoje dužnosnike zbog oklijevanja međunarodne zajednice da iznjedri rješenje. Sad je Mostar primjer političkog uspjeha. Učinimo BiH i njezin izborni zakon uspješnima i dajmo ljudima priliku da iskoriste vlastito biračko pravo - rekla je Zovko.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) poručio je da bez "žurne izmjene izbornog zakona" neće biti ni stabilnosti u toj zemlji. 'Da bi se osigurala stabilnost u toj državi, prioritet je prevladati političku krizu u kojoj se Hrvatima kao konstitutivnom narodu nameću nelegitimni predstavnici na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta Federacije BiH', rekao je Sokol. Dodao je da je "pitanje zaštite Hrvata u BiH pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti poput vladavine prava, ali i ključ stabilnosti ovog dijela Europe". Njemački zastupnik Zelenih Romeo Franz u raspravi je ocijenio da je "Putinov napad na Ukrajinu napad na Europu, naš poredak i naše vrijednosti".

BiH traži da se olakša ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica
BiH traži da se olakša ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica

"Putin želi vratiti zapadni Balkan u prošlost i najveći saveznik mu je Milorad Dodik. Dodik i Putin ne žele ikakvu vezu s demokratskim vrijednostima, njih zanima novac i moć. Njih motivira agresivni nacionalizam", rekao je Franz, član izaslanstva EP-a za odnose s BiH. Njegov sunarodnjak iz redova pučana Michael Gahler pozvao je Republiku Srpsku i srbijanskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se vrate u državne institucije i "potrude se da stvari funkcioniraju".

- Trebamo pomno razmotriti arhitekturu ove države koja je došla do svojih granica u ovih 30 godina inače će Moskvi biti prelako otvoriti drugi front u samom srcu Europe - smatra nezavisni talijanski zastupnik Fabio Castaldo, ali ne misli da su sankcije rješenje, već ulaganje u tu zemlju i davanje jasnije europske perspektive.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak je od čelnika EU-a zatražio da se BiH hitno odobri status kandidata za članstvo u Uniji. No Picula smatra da ubrzani kandidacijski status za članstvo u EU podrazumijeva i brži napredak. "BiH je svakako mjesto u Europskoj uniji. Svaki njen pomak na tom putu treba podržati, ali i reagirati na opasne stranputice", zaključio je Picula.

BiH je zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji podnijela još 2016., a Europska komisija je 2019. sastavila popis od 14 prioriteta koje bi trebalo ispuniti da bi se na taj zahtjev pozitivno odgovorilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.