News

Komentari 10

U Finskoj nuklearki zabilježili rast radijacije, ne istječe van

U Finskoj nuklearki zabilježili rast radijacije, ne istječe van

Ovo je značajan i izniman incident i smatramo da je važno da o njemu damo ispravne informacije, rekla je finska ministrica zdravlja i društvenih pitanja Aino-Kaisa Pekonen.

Finska agencija za nuklearnu sigurnost (STUK) u četvrtak je objavila da je razina radijacije u nuklearnoj elektrani Olkiluoto na zapadu države narasla, no da je situacija pod kontrolom i da radijacija ne istječe van.

- Nema naznaka curenja goriva u tom incidentu i sad više nema zabrinjavajuće razine radijacije unutar elektrane - priopćila je agencija STUK.

STUK tvrdi kako je rast razine radijacije zabilježen oko 13 sati po lokalnom vremenu, prenosi Reuters. 

- Ovo je značajan i izniman incident i smatramo da je važno da o njemu damo ispravne informacije - rekla je finska ministrica zdravlja i društvenih pitanja Aino-Kaisa Pekonen.

Registrirana viša razina došla je iz prostorija koja bilježi visoke razine radijacije i tijekom uobičajenih operacija, a nijedan zaposlenik elektrane nije joj bio izložen, dodala je finska ministrica. 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da joj je STUK javio za incident te da će dati više informacija kad postanu dostupne.

Elektrana Olkiluoto 2, s kapacitetom od 890 megawatta, zaustavila je rad do subote, objavila je tvrtka TVO koja njome upravlja.

Najčitaniji članci