Obavijesti

News

Komentari 2

U Glini obilježili 30. godišnjicu 'Gromova': 'S ponosom se prisjećamo tih hrabrih ljudi'

U Glini obilježili 30. godišnjicu 'Gromova': 'S ponosom se prisjećamo tih hrabrih ljudi'
1

Svoj borbeni put, kako je rečeno na svečanosti, brigada je počela u Glini, prilikom neprijateljskog napada na policijsku postaju. Nakon toga brigada, kroz koju je prošlo 950 domoljuba

VIDEO

Polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje Suza, te svečanom akademijom, u Glini je u subotu završilo višednevno obilježavanje 30. obljetnice 2. gardijske brigade "Gromovi".

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je ta brigada dala izuzetno veliki doprinos obrani domovine i prošla je sva ratišta.

Glina: Tomo Medved na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 2. gbr Gromovi

"Drago mi je da danas Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade čuva tradiciju i okuplja članove brigade, te da u partnerstvu i suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja podupire i razvija sve one programe koji su važni za našu populaciju", rekao je Medved.

Jednako tako, dodao je, važno je i svi smo ponosni, da danas to slavno ime Gromova pronosi Druga bojna, koja djeluje u sastavu Gardijske mehanizirane brigade sa sjedištem u Petrinji, te što ga zelene beretke pronose diljem svijeta kao elitna postrojba HV-a.

"Hrabrimo naše prijatelje ratne veterane i ratne invalide koji su i danas, iako zbog epidemioloških razloga ne smijemo imati velika okupljanja, ipak simbolično iz Gline uputili svoju poruku. S ponosom se i nakon 30 godina sjećamo tih hrabrih ljudi", rekao je ministar Tomo Medved. 

MORH: Bojna Gromovi s 24 oklopna vozila na putu za Slunj
MORH: Bojna Gromovi s 24 oklopna vozila na putu za Slunj

Na svečanosti u Hrvatskom domu, ministar je spomenuo i što je sve Vlada u protekle četiri godine učinila za hrvatske branitelje, od stambenog zbrinjavanja i oko 70.000 preventivnih sistematskih pregleda te korištenja sredstava EU fondova za braniteljske projekte do ulaganja oko 328 milijuna kuna za četiri veteranska centra u Hrvatskoj, od kojih je jedan u Petrinji.

Svoj borbeni put, kako je rečeno na svečanosti, brigada je počela u Glini, prilikom neprijateljskog napada na policijsku postaju. Nakon toga brigada, kroz koju je prošlo 950 domoljuba, od kojih je njih 205 dalo život za domovinu, troje je nestalo, a oko 1400 je bilo ranjeno, sudjelovala je u najvećim redarstvenim operacijama "Maslenica", "Bljesak", "Una", "Oluja" i drugima. 

O borbenom putu brigade više je bilo riječi na svečanoj akademiji gdje su, uz Tomu Medveda, govorili i jedan od osnivača i ratni zapovjednik brigade general pukovnik Drago Matanović, predsjednik udruge veterana Druge brigade Ivan Krupec, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora državni tajnik Tugomir Majdak.

Komemoracija u Sunji: Neka nam ova imena budu svjetionik
Komemoracija u Sunji: Neka nam  ova imena budu svjetionik

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi HKUD Glinska tamburica.

Vijence su uz spomen-obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnike brigade, u ime Vlade RH ministar Tomo Medved, u ime Hrvatskog sabora izaslanik predsjednika Sabora državni tajnik Tugomir Majdak, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, te predstavnici zbora gardijskih brigada i specijalne policije, te braniteljskih udruga.

Zajedničku su molitvu za poginule branitelje, uz blagoslov, predvodili vlč. Branko Čagelj i vlč. Ivica Mađer. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...