News

Komentari 1

U Gospiću obilježili godišnjicu dolaska izbjeglica iz Ukrajine: U tom gradu ih trenutno živi 124

U Gospiću obilježili godišnjicu dolaska izbjeglica iz Ukrajine: U tom gradu ih trenutno živi 124

Voditelj Prihvatnog centra za ukrajinske izbjeglice Gospić Joso Živković iznio je podatke, da je kroz gospićki Prihvatni centar, kao jedan od četiri u Hrvatskoj, do danas prošla 1351 osoba

Prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice u Gospiću i Crveni križ Ličko-senjske županije i grada Gospića su u prepunoj dvorani gospićkog Kulturno-informativnog centra u utorak obilježili godišnjicu dolaska Ukrajinaca u Hrvatsku.

Godišnjica je obilježena prigodnim govorima, izložbom i glazbenim programom skupine djece iz Ukrajine.

U ime Crvenog križa, Vlado Brkljačić je istaknuo ustrajnost brojnih služba koje su ukrajinskim izbjeglicama omogućavale i još uvijek omogućavaju da imaju sve što im treba, da ostanu na ovim prostorima “sve do dana kada će se stvoriti uvjeti za njihov povratak”.

Voditelj Prihvatnog centra za ukrajinske izbjeglice Gospić Joso Živković iznio je podatke, da je kroz gospićki Prihvatni centar, kao jedan od četiri u Hrvatskoj, do danas prošla 1351 osoba.

U Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću za njihov je prihvat bio osiguran prvi smještaj u trajanju do 72 sata, ali to je uvijek bilo bitno kraće, izbjegli Ukrajinci su se brzo smjestili u trajniji smještaj.

Danas su u Gospić 124 osobe, u Karlobagu 22, na području Općine Plitvička Jezera 242, u Vrhovinama 103 i u Lovincu 19 osoba. U privatnom smještaju na području Ličko-senjske županije smještene su još 103 osobe, a ujedno su se zbrinjavale i osobe u Grabovcu koji teritorijalno pripada Karlovačkoj županiji.

U osnovnim i srednjim školama su 103 učenika, a zaposlene su 63 odrasle osobe, zaključio je voditelj Prihvatnog centra Gospić Joso Živković.

Župan ličko-senjski Ernest Petry zaželio je okupljenim Ukrajincima svako dobro i iskrenu dobrodošlicu.

Opisao je ratne okolnosti i agresiju Rusije na njihovu suverenu državu, i rekao da su se "preko premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH pripremali za prvi veliki zbjeg civilnog stanovništva iz Ukrajine."

“Radili smo pripreme, kao i ostale članice Europske unije, kako bismo omogućili kvalitetan smještaj i skrb o ljudima kojima je u vrlo kratkom vremenu ruska agresija promijenila živote i počeo je prihvat prvih izbjeglica”, rekao je Petry.

Istaknuo je da su se iskazale baš sve službe za žurna djelovanja grada i županije.

Nakon prvih prihvata na području Karlobaga, bio je onaj u Gospiću, pa Korenici, Grabovcu, Lovincu, Vrhovinama i u ostalim mjestima.

Crveni križ je u suradnji sa županijom i gradovima i općinama prikupljao humanitarnu pomoć i slao je u Ukrajinu, župan i Županija su s ukrajinskim veleposlanstvom uspostavili dobre odnose, te matična država putem ukrajinskog veleposlanstva, rekao je Petry, vodi brigu o svojim izbjeglicama i tako se koordiniraju mnogie koraci na njihovom zbrinjavanju .

Ukrajinski izbjeglice mogu ostati kod nas dok se ne okonča agresorski rat i sve dok ne stvore uvjeti za povratak u domovinu, rekao je okupljenim Ukrajincima Petry uz pozdrav „Živjela Hrvatska - Slava Ukrajini!” .

Najčitaniji članci