Obavijesti

News

Komentari 14

U Hrvatskoj ima 226 ovisnika o drogama koji su maloljetnici

U Hrvatskoj ima 226 ovisnika o drogama koji su maloljetnici
1

Prema Izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama za 2018. u zemljama EU-a zabilježen je porast dostupnosti heroina i kokaina

VIDEO

Prema preliminarnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Registru liječenih ovisnika o drogama 2018. registrirano je 266 maloljetnika, dok se samo u Zagrebu prosječno godišnje zabilježi oko stotinu maloljetnika u tom registru, istaknuto je u utorak na stručnom skupu.

Stručni skup u povodu obilježavanja 26. lipnja kao Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama okupio je stručnjake - doktore medicine, socijalne radnike, djelatnike policije i ostale dionike uključene u suzbijanje zlouporabe droga kod maloljetnika u Gradu Zagrebu.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković kazao je kako problem zlouporabe droga kod maloljetnika na području Zagreba raste te da samo zajedničko djelovanje i rasprava svih tijela uključenih u rad s mladima može poboljšati dijagnostiku i skrb za maloljetnike koji imaju problem s ovisnostima.

- Prema Izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama za 2018. u zemljama EU-a zabilježen je porast dostupnosti heroina i kokaina, a tu su i nove psihoaktivne tvari, kojih je u samo godinu dana u EU-u otkriveno 55, istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Analiza otpadnih voda u Zagrebu pokazala je da je upotreba kokaina u 2018. godini porasla za tri puta u odnosu na 2014. godinu.

Petković je istaknuo da je Zagreb po korištenju kokaina unatoč tome ispod EU prosjeka, a da je zabilježana iznadprosječna uporaba jeftinijih stimulansa, dok je kod maloljetnika uočena sklonost praćenju trendova. Najčešća droga koju konzumiraju je marihuana.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin upozorila je da mladi u Hrvatskoj mnogo više puše i piju alkohol nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama EU-a.

- U Gradu Zagrebu manje je mladih u dobi od 11,13,15 godina koji piju alkohol i puše nego što je hrvatski prosjek, no to je i dalje iznad prosjeka drugih zemalja EU-a. S druge strane, u Zagrebu su češće mladi 15-godišnjaci probali marihuanu jednom ili više puta u životu, nego što je to u ostatku Hrvatske, napomenula je.

To potvrđuju i podaci iz Registra liječenih ovisnika o drogama, prema kojima se od prosječno dvjesto maloljetnika koji su godišnje prijavljeni kroz registar njih oko sto nalazi u Zagrebu.

Dodala je i kako preliminarni podaci za 2018. godinu govore o 266 registriranih maloljetnika u Registru, uz napomenu da se u dobi od 18 godina ipak ne govori o ovisnosti, već o eksperimentiranju i problematičnoj uporabi droge.

Pavić Šimetin je istaknula i da psihoaktivna sredstva, alkohol i cigarete nisu jedini rizici kojima su izložene mlade osobe.

- Osobu moramo razmotriti sa svih strana, vidjeti i druge rizike u koje se upušta - povezane sa spolnim ponašanjem, nasiljem, s ovisnosti poput kockanja i slično. Treba gledati obiteljsku situaciju, odnose s vršnjacima i ponašanje u školu, a treba razmatrati i cjelokupno mentalno zdravlje takvog djeteta i uputiti ga odgovorajućim službama, poručila je Pavić Šimetin.

Napomenula je da praćenje djetetovog rizičnog ponašanja, uz roditelje, može obavljati i školski liječnik.

Pomoć u sprječavanju konzumacije psihoaktivnih sredstva kod maloljetnika u Zagrebu pružaju Službe za mentalno zdravlje i izvanbolničko liječenje ovisnosti u zavodima za javno zdravstvo, a postoji i Centar za mlade, koji se, među ostalim, bavi i prevencijom ovisnosti, dodala je Pavić Šimetin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a