News

Komentari 1

U Hrvatskoj pao broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

U Hrvatskoj pao broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u rudarstvu vađenju na mjesečnoj je razini pao za 0,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,3 posto

Ukupan broj zaposlenih u industriji u veljači ove godine veći je za 0,3 posto u odnosu na siječanj, dok je prema veljači prošle godine manji za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u rudarstvu vađenju na mjesečnoj je razini pao za 0,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,3 posto, dok je u prerađivačkoj industriji porastao za 0,3 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 3,2 posto te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 2,4 posto.

Istodobno je najveći rast broja zaposlenih zabilježen u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 3,8 posto te u proizvodnji strojeva i uređaja, za dva posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 0,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 1,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 19 posto te u proizvodnji odjeće, za osam posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 12,5 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 7,4 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za pet posto te proizvodnji strojeva i uređaja, za četiri posto.

Broj zaposlenih u industriji u prva dva mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,9 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do veljače ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 5,8 posto.

Izvješće DZS-a pokazalo je i da je u veljači industrijska proizvodnja porasla 15. mjesec za redom i to za 4 posto na godišnjoj razini.